Повечето хора вече свикват да носят маска за предпазване от новия коронавирус, но британски зъболекар предупреди, че тя може да се отрази на състоянието и хигиената на устата, съобщи в. "Мирър".
 
"Когато устата и носът са покрити дълго време, се променя дишането - човек започва да диша повече през устата. Това в резултат ограничава притока на влага и може да предизвика сухота. Сухата уста предразполага към кариеси, пародонтит, лош дъх" - каза д-р Джефри Сулицър, главен зъболекар в Смайл дайрект клъб.
 
Няколко неща могат да облекчат сухотата в устата.
 
"Ако носите маска продължително, трябва да сте още по-старателни в поддържането на устната хигиена. Пийте вода, когато сваляте маската, и се опитайте да увеличите отделянето на слюнка с дъвка или бонбони без захар."
 
Маските могат да предизвикат и проблеми с кожата - сърбеж, обриви, акне.
 
"Маските са чудесно средство за наша защита от Ковид-19, а и на другите - добави дерматологът д-р Гириш Мохан от Хартфорд. - Те обаче предизвикват триене и връщат издишания въздух към лицето. Всеки път, когато вдишваме и издишваме, се натрупва въздух и маската го задържа до кожата на лицето."
 
Дерматологът препоръчва за предпазване на кожата мек почистващ препарат без аромати, след което да слагаме неароматизиран овлажнител.
 
По кожата, покрита от маска, е добре да не се слага грим, защото той може да е допълнителен дразнител.