Бенката е вродено или придобите цветно (пигментирано) образувание върху кожата. Тя може да бъде кафява, черна, червена и др. 

Как се появяват бенките? По различни начини. Често те са наследени - родилни петна. Те могат да възникнат и поради хормонални сривове в организма и се появяват поради нараняване или прекалено много слънчеви бани.

Бенки имат повечето хора. Тяхната поява не винаги свидетелства за наличието на заболяване на кожата или патология на вътрешните органи, но е важно да се знае, че бенките може да са признак на рак. Всичко зависи от формата и размера им.

Обикновено бенките се появяват като тъмни петна по кожата - те могат да бъдат големи и малки, но ако не са изпъкнали не ни пречат да живеем, ако не се смята естетичния фактор - голямата, тъмна бенка не винаги изглежда красиво.

По иначе стоят нещата с изпъкналите бенки или висящите невуси.  Мнозина се опасяват, че ако случайно откъснем или повредим такава бенка, то неминуемо ще настъпят необратими и много тежки последствия, дори смърт. 

Така ли е в действителност?! Четете в Zdrave.to