Както всяка година в началото на пролетта ще  обсъдим с проф. д-р Ива Христова начините за предпазване от ухапване от кърлеж; усложненията, до които може да се стигне, ако не се премахне навреме вече впилият се в тялото кръвосмучещ паразит; доколко опасна е и как се проявява в различните стадии  най-често срещаната кърлежова инфекция - лаймската болест; какви са нейните стадии; как се лекува; конкретни съвети и важни препоръки по темата.

Проф. д-р Ива Христова е завеждащ на Националната референтна лаборатория по предавани кърлежови инфекции и зам.- директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) - София. Проф. Христова организира, ръководи и контролира цялостната лечебнодиагностична, референтна и научна дейност на НЦЗПБ.

- Проф. Христова, тази година кърлежите сякаш изпълзяха по-рано въпреки колебливото време?

- Трябва да ви кажа, че те изпълзяха още през февруари - достатъчно е да има няколко по-слънчеви и по-топли дни, и те веднага се съживяват. Още тогава имахме ухапани пациенти, разбира се, много по-малко. През март също, но пак сравнително малко и сега вече през април, се засилва тяхната активност. По-важното е да се отбележи и хората да запомнят, че кърлежите са различни видове. А тези първите, които се размърдват, най-студенолюбивите, те не пренасят лаймска болест.


Цялото интервю, четете в zdrave.to