Храните, съдържащи хистамин, могат да увеличат възпалителния отговор в ставите. Хистаминът е медиатор на незабавните алергични реакции. Именно това причинява анафилактичен шок, уртикария и други прояви на нежелани реакции.

Основният източник на хистамин е рибата, която е била съхранявана много дълго време. Веществото в този случай се счита за токсин и се образува в консервирани храни.

Появата му в големи количества е причинена от нарушения в технологията на обработка и съхранение на продукта. Нормата за хистамин е до 100 mg/kg. Ако в рибата има много от него, тя придобива остър вкус.

Откъде идва хистаминът в рибата?

Рибата съдържа аминокиселини, включително хистидин. Когато той претърпи реакцията на декарбоксилиране, необходима за подобряване на вкуса и аромата на храните, се образува хистамин. Процесът протича с участието на бактерии при температури над 15°C. Колкото по-дълго се съхранява рибата, толкова повече вредни вещества се натрупват.

Кои са останалите храни, които могат да влошат проблемите ви със ставите, четете в zdrave.to