Кои са празните калории и защо са вредни
Може спокойно да се лишите от някои неща, които нямат хранителна стойност
Какво са празните калории?
Те са под формата на твърди мазнини и/или добавени захари в храните, които най-често се използват единствено, за да подобрят вкуса, но не и качеството на храната. Твърдите мазнини запазват формата си дори на стайна температура. Те се съдържат в повечето храни, а са най-наситени в преработените храни. Списъкът с твърди мазнини включва: свинска сланина или бекон, пилешка мазнина, масло, маргарин, сметана, млечни мазнини, палмови масла, кокосово масло, частично и хидрогенирани масла.
Добавени захари – захарите които също са в състава на повечето продукти, проблемът е, когато са в повече. Добавени захари в рецепти и преработени храни могат да бъдат вредни за вашата диета. Те са силно концентрирани в сиропите и разбира се захарта.
Други популярни храни с празни калории, които е хубаво да избягвате, ако искате да сте здрави и с нормално тегло са: торти, бисквити, сладкиши, газирани напитки, сирене, пица, спортни напитки, сладолед, хотдог и бекон.
Препоръчителното количество празни калории се изчислява в зависимост от възрастта, пола и нивото на физическа активност.
За жени на възраст 19-30 години, които тренират по-малко от 30 минути на ден, дневният калориен прием е 2000 калории (260 празни калории), 31-50 години: 1800 калории (160 празни калории), 51+ години : 1600 калории (120 празни калории).
За мъже, които тренират по-малко от 30 минути на ден границите са: 19-30 години – 2400 калории (330 празни), 31-50 години: 2200 калории (265 калории), 51+ години : 2000 калории (260 празни).
Избягването на празни калории може да ви помогне да подобрите здравето и фигурата си. За да го направите, трябва да консумирате храни богати на ценни хранителни вещества за организма като:
Фибри – Може да ги намерите в бобовите култури, плодовете, зеленчуците, ядките и пълнозърнестите продукти.
Калий – Среща се в бананите, картофите, плодовете, зеленчуците и млечните продукти.
Калций – В мляко и млечни продукти, в зеленолистните зеленчуци, бобовите култури и някои ядки.
Витамин D – Концентриран е в яйчения жълтък, дробчетата, соленоводните риби и някои млечни продукти.
Магнезий – Естествен източник на магнезий са ядките, пълнозърнестите продукти, тъмнозелените зеленчуци, морските храни и какаото.
Източник: tialoto.bg.
За повече здравни новини четете в здравния ни сайт - zdrave.to.
Последвайте ни
0 Коментара: