Преминаването от зимно към лятно часово време се отразява неблагоприятно върху сънясърцето и дори върху кожата, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на международни изследвания, цитиран от БТА.

Смяната на времето, съпътствана от загубата на един час сън, може да причини кожни проблеми, обяснява Кандис Браун от лондонска клиника по пластична хирургия.

"Всяко смущение в циркадния ритъм, колкото и да е незначително, влияе върху човешкото здраве и в частност върху кожата. Кожните клетки също имат вътрешен биологичен часовник и смяната на времето "разстройва" способността им да се подмладяват и обновяват", казва Браун.
За да предпазим кожата си от раздразнения и преждевременно стареене, специалистката съветва да използваме ексфолиращи и овлажняващи средства, да ограничим употребата на кофеин и да се храним малко по-рано от обичайното.

И това е интересно - Онкохирургът д-р Евтимия Средкова: Смяната на времето вреди изключително много на организма

Думите й потвърждава и дерматоложката д-р Ема Уеджуърт: "Без съмнение смяната на времето оказва влияние върху кожата. Тя е изключително динамичен орган, който реагира на промените в заобикалящата среда".

И това е интересно - 5 неща, които наистина помагат след безсънна нощ

Смяната на времето се отразява и върху съня. Загубата на един час почивка през нощта води до недоспиване и чувство на умора. За да компенсират тази липса, експертите препоръчват на хората да вземат горещ душ преди лягане, да медитират и да спят голи. Валерианът също помага за отпускане на ума и тялото, напомнят специалистите.

И това е интересно - Никога не правете тези неща преди лягане, страшно вредни са

Сърцето също страда от преминаването от зимно към лятно часово време. Изследване на учени от университета на Алабама, САЩ, показва, че в деня след смяната на времето рискът от инфаркт се увеличава с 10 процента.

 

лекари сърце

В неделя срещу понеделник хората обикновено си набавят с 40 минути по-малко сън, което подлага тялото на сериозен стрес и може да повиши риска и от инсулт. Според проучване на специалисти от университета на ТуркуФинландия, опасността от мозъчен удар е с осем процента по-висока след смяна на времето, а за хората над 65 години - с над 20 процента.