На геополитическата карта България е малка територия с малък икономически ресурс, с военна мощ, равна на нулата. Ние сме избрали път – да сме в Европейския съюз (ЕС) и НАТО. След като сме си направили избора – ще играем хорото, на което сме се хванали, независимо дали ни харесва, или не. Това мнение изрази в предаването „Пресечна точка“ по Нова телевизия ПР експертът Нидал Алгафари.

„Че тук могат да се случат не само някакви дрънкания на щитове, но и сблъсък да се случи - най-вероятно усещам, че нещата отиват натам, защото Русия се опитва да притиска ЕС с газ, с нефт, с ресурсите, които има. Целият свят се бори да стигне до европейския богат пазар. И когато ЕС се опитва да им затваря кранчетата, е логично да се опитат да притиснат ЕС.

По-сложното е какво можем да направим ние. Това едни хубави декларации от името на президента, на премиера, на Народното събрание (НС), че сме избрали тази позиция и няма да се обръщаме. Ние не може да се перчим с нищо“, подчерта Алгафари.  
 
„В продължение на дълги години ни убеждаваха как руснаците са ни освободили. За съжаление, не показаха и другата част от историята. В Санстефанския мирен договор никъде не съществува понятието "България", ние сме окупирана територия, губерния.

Това, че те искат да владеят по някакъв начин българския народ и съзнание, е много отдавна. Но те забравят, и го отричат, че тези, които са дали езика и азбуката им, са българи. И го прехвърлиха на някаква друга националност. Вярата пак е благодарение на българите"

Време е това да престане! Имаме си много правилен избор и ще си вървим по него“, отсече той.

„С хода, който предприемат, НАТО ни показват, че България няма да бъде изоставена. Политически и психологически ход", обобщи Алгафари. 

„Доколкото съм запознат, мисля, че по-скоро това е наистина стратегическо дрънкане на оръжие, както се изразиха вече някои хора с една или друга цел, и от страна на Русия, за това, че те искат по някакъв начин да натиснат, за да може по-късно да бъде признато влизането им в Крим, и други такива стратегически завоевания.

Но аз съм на мнение, че когато се изпадне в такава ситуация, трябва много внимателно да се дава сметка и да се следи, кой първи нахлува някъде. Сещам се за 68-а година в Чехия, пак така трябваше да влизат нашите войски, за да пазят братския чехословашки народ тогава.

От тази гледна точки искам да кажа, че много е важно, ако някой наруши примирието, ако някой наруши границите, изобщо какъв ще е официалният повод за това“, коментира от своя страна музикантът Васил Гюров.  

„Надявам се и по-скоро съм привърженик на тезата, че това наистина са стратегически показания на мускули и че няма да се стигне до нещо по-сериозно. Иначе България е от източната граница на НАТО и е нормално е да бъдем близко, и от тази гледна точка трябва да се действа много внимателно и дипломатично в такава ситуация“, каза още изпълнителят.