Десетки хиляди учения са планирали за 2022 г. въоръжените сили на Русия, съобщават световни медии. Сухопътните войски ще участват в 10 международни учения, шест от които извън федерацията, посочи главнокомандващият силите армейски генерал Олег Салюков. 

В тези съвместни маневри ще се включат военнослужещи от 9 чуждестранни държави - Египет, Пакистан, Алжир, Лаос, Шри Ланка, Киргизстан, Таджикистан, Монголия и Индия, каза той.

В чужбина ще се състоят по-специално руско-лаоското учение "Ларос-2022", руско-пакистанското "Дружба-2022" и учението "Рубеж-2022" на силите за бързо реагиране към Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), доминирана от Москва.

На руска земя се предвижда междувидово учение "Индра-2022" с Индия, "Селенга-2022" с Монголия, "Стрела на дружбата-2022" с Египет и съвместно учение с Виетнам.

Освен съвместно планиране на операции и проверки на оперативната съвместимост, руските войски и партньорите им предвиждат отработване на тактически действия за обезвреждане на незаконни въоръжени формирования. 

Географията на бъдещите маневри разкрива руския "вектор на атаката" - освен Далечния изток те обхващат Тихоокеанския, Централноазиатския и Северноафриканския регион; през последните години "ръката на Москва" не стигаше дотам.

Сега влиянието й съществено се разширява, но военните маневри тук не са най-важното - акцентът е върху военнотехническото сътрудничество в противовес на политиката за доминиране, водена от САЩ, твърди вестникът.

Съвместно учение на Русия и Беларус "Съюзна решимост-2022" ще се състои от 10 до 20 февруари, съобщиха медиите в двете страни.

По думите на беларуския лидер Александър Лукашенко маневрите ще протекат по западните и южните граници на страната му, тоест край границите с Полша, Балтика и Украйна.

Москва и Минск ще отработват действия при ситуация, в която ще се наложи да мобилизират целия си военен потенциал, за да бранят Съюзната държава между Русия и Беларус, подчерта руският зам.-министър на отбраната Александър Фомин. 

Днес хората в НАТО са разтревожени от руските маневри в Беларус. Всъщност обаче трябва да се тревожат във връзка с учението на стратегическата ядрена триада на Русия през първата половина от годината - "тогава ще се хванат за главите", заяви на 19 януари израелският политолог Яков Кедми.

По данни от медиите, поредното учение на руските ядрени сили "Гром" се очаква в началото на годината, според Кедми - след зимната Олимпиада в Китай.

Москва ще предостави на НАТО буквално няколко седмици, за да сключи с Русия споразумение по сигурността.

В маневрите от серията "Гром" Москва проверява целия потенциал на ядрената си триада - стратегическите ракети, ракетоносците от далечната авиация и атомните ракетни подводници.

Според медийни публикации ги ръководи самият президент Владимир Путин, който държи прословутото "ядрено куфарче". Негов прерогатив като върховен главнокомандващ е да реши дали ракетните пускове ще са учебни или реални. 

Стратегическите ракетни войски на Русия са планирали тази година над 200 учения на различни равнища, става ясно от сайта на военното министерство. Експерти очакват в тях да се използват най-нови оръжия като мобилните наземни ракетни комплекси РС-24 "Ярс" и балистичните ракети "Авангард" и "Сармат".

През септември предстоят и мащабните маневри "Восток-2022", в които ще участват, освен сухопътни сили от Далечния изток, кораби и подводници от Тихоокеанския флот на Русия, самолети от морската и от стратегическата авиация на Въздушно-космическите сили.

В тях също ще се включат чуждестранни контингенти, съобщи в края на декември началникът на Генщаба армейски генерал Валерий Герасимов.

Военният експерт Виктор Сокирко заяви на 4 януари, че в учението със сигурност ще участват войски от Народноосвободителната армия на Китай, а това ще нервира Япония и САЩ, които губят позиции в Тихоокеанския регион. Руското военно ведомство обаче настойчиво подчертава, че всички учения на руската армия, включително "Восток", са единствено с миротворческа и антитерористична насоченост.