Полезният ход на Борисов е налагането на морална норма, че облагодетелстване или демонстративно подобряване на имотното състояние, независимо дали то е коректно от правна гледна точка, не може да се случва на политиците в тази държава, докато са на власт. Това каза политическият анализатор проф. Антоанета Христова по повод скандала, свързан с апартаментите на управляващи политически фигури, предава "Фокус".

„Всеки ход е полезен тогава, когато превръща кризата в решение. В момента ГЕРБ се намира в криза, защото е управляваща партия, удря се моторът на предизборните кампании на ГЕРБ и самият Борисов до този момент няма видима заявена претенция за промяна на средата, в която живее“, отбеляза проф. Антоанета Христова.

По думите й до този момент ГЕРБ се е опитвала винаги да чисти и отлюспва тези, които нарушават общественото доверие в партията. „Това е практика, за разлика от БСП, и всичко това са камъни в градината на Борисов, просто защото той е създателят на тази партия“, коментира проф. Антоанета Христова.

Според нея това е шанс Борисов да наложи тази морална норма, която досега е била погазвана системно, поне в рамките на партията, която контролира. Проф. Антоанета Христова каза още, че БСП не печели от този скандал. „В момента, в който излезе техен говорител, който се асоциира с различни негативни практики в миналото, който в случая атакува ГЕРБ, нещата стават комични в очите на наблюдаващия. Не може този, който е обвиняван в същото, да критикува този, който се обвинява в момента. Не може хора, които са се подигравали с гражданите, да атакуват в момента правителството за скандала с апартаментите. Необходим е чист образ, атаката да идва от страна, която не може да бъде обвинена в същото, а с такова лице в момента БСП не разполага“, допълни проф. Христова.

Според нея БСП плаши активните хора, страхуващи се от предсрочни парламентарни избори, които могат да хвърлят страната в тежко безвремие. „Най-вече не играе в полза на БСП вътрешното разделение. Абсолютно теоретично правило е, че когато има знаци за вътрешни проблеми в партията, не се покачва рейтингът за нея, а където има знаци за обединени, има шанс за показване на рейтинга“, уточни политическият анализатор. Проф. Христова допълни, че това ще бъде типичното ежедневие на тежка предизборна кампания и всеки ден ще бъдем свидетели на скандали, които са подготвени минимум шест месеца преди това.