Възможно е да има отлагане на ротацията, докато ГЕРБ е склонна да консумира власт, без да носи отговорност. Това заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова пред Nova News. 

Доцентът по конституционно право Борислав Цеков заяви, че е изцяло политически въпрос дали правителството ще подаде оставка на 6 или на 26 март, например. „Те ще пристъпят към подобна стъпка, когато навлязат в напреднала фаза на политическите договорености за преформатиране на правителството”, заяви Цеков.

По думите му ГЕРБ е в силната позиция, тъй като и според социологията техните резултати се повишават. Подкрепата към "Продължаваме промяната" пада. "Това им дава (на ГЕРБ - бел. ред.) по-силната позиция, включително и за такъв тип политическа претенция - за цялостно преформатиране на правителството", добави той.

Доц. Киселова каза още, че при евентуална оставка на правителството има три важни аспекта, които бяха променени в Конституцията - фактът, че ще продължи да има заседания на Народното събрание, ограничените опции за избор на служебен премиер, както и дали кандидатът за министър-председател няма да влезе в колизия със законодателството. „Тоест може ли едно лице, което заема друга публична длъжност, да бъде и служебен министър-председател”, заяви Киселова.

Според доц. Цеков е добре да има законодателни промени, които да доизяснят статуса на висше длъжностно лице в период, в който то е назначено по конституционен ред за служебен министър-председател.

"В повечето европейски държави е характерен този модел - парламентът работи, текущият кабинет се трансформира в кабинет в оставка, който има характер на служебно правителство с известни ограничения във функциите. Ще видим как ще проработи в нашите условия", поясни той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук