Христо Петров, бивш генерален консул на България в Сирия, се е срещал през 2004 година със сирийския президент Башар Асад през 2004 година. За това разказа самият той пред bTV.
 
„Тогава той беше признат от цяла Европа, Сирия водеше интензивни преговори за асоциирано членство към Средиземноморското сътрудничество. Тези преговори доведоха до отваряне на Сирия към Европа. Започна се една модернизация на сирийската икономика“, обясни той.
 
По актуалната тема за въздушните удари от тази нощ той коментира: „Според мен не може да има превенция към нещо, което не се е случило, тъй като няма абсолютно никакви доказателства за химическа атака“.
 
„Никой не беше допуснат до откриване или опровержение на тези доказателства. Ние бяхме свидетели как бяха направени дипломатически маневри да не се допусне международна експертиза на терен“, посочи дипломатът.
 
По думите му, въздушните удари няма да обърнат хода на събитията – победата на правителствените сили над терористите.
 
Според Петров, най-голямата трагедия, „която сполетя Европа и Света – примирението към подготовката на общественото мнение за ударите в последните седмици“.