Измина около четвърт година откакто Меглена Плугчиева бе призована от Сергей Станишев в София. Сега България се бори за доверие и вдигане на блокадата на ЕС, се казва в статия на страниците на "Нойес Дойчланд".
Изданието информира за блокираните от ЕС средства и коментира, че по-твърдо наказание за друга държава-членка до момента не е имало, поради което сред българите оставал горчивия привкус на усещането, че Брюксел мери с двоен аршин. Вестникът съобщава, че Меглена Плугчиева е твърдо решена отново да отвоюва загубеното доверие на ЕС към нейната страна, залагайки на прозрачността. Тя обаче смята, че България е изостанала в изпълнението на европейските изисквания с 8 до 10 месеца. Все пак Плугчиева апелира за честна, обективна и неутрална оценка на постигнатия до този момент от страната напредък.

Независимо от отхвърления вот на недоверие на опозицията срещу правителството във връзка с усвояването на европарите,

правителството на Станишев се намира под огромен натиск

Включително и поради липсата на време. През юни идната година са парламентарните избори и то се бори срещу "втори фронт", защото дясната опозиция междувременно съзира своя шанс.

По-нататък вестникът съобщава, че поради злоупотребите на европейски средства, Европейската Комисия въвежда невиждани досега методи на контрол за България. Обект на специални проверки ще са всички служби и министерства, които разпределят европейските пари. Еврокомисарката за регионалната политика Данута Хюбнер представила вече специален софтуеър за надзор. Системата се нарича "Лотар" и ще бъде свързана със специалната система за мониторинг на Европейската Комисия. По този начин Брюксел пряко ще може да следи как се реализират проектите. Подобни механизми за контрол досега не е имало в нито една друга европейска държава. Освен това сътрудници на европейската служба за борба срещу измамите /ОЛАФ/ в бъдеще редовно ще проверяват дали няма нелегални отклонения на средства, подчертава Плугчиева.

Вицепремиерката е наясно, че разполага с малко време за справяне с проблемите,

голямата част от които тя отдава на незнание и липсата на опит. Плугчиева залага на повече помощ от страна на Еврокомисията заявявайки пред вестника, че България се нуждае от повече експертна помощ, а не толкова от забележки от страна на Брюксел, за онова, което е погрешно. Подобна помощ вече й беше обещана от страна на Германия - съобщава изданието и пояснява, че наскоро Плугчиева е била на посещение в Германия за среща във Външното министерство, където можела да разчита на подкрепата на заместник-външния министър Гернот Ерлер. На въпроса дали България все още не е узряла за европейско членство, Плугчиева отговаряла ядосано, но и борбено с контравъпроса: А колко бяха готови за европейското членство държави като Гърция или Испания например? /ДВ