Воените действия в Украйна, включващи и взривяването на енергийни инфраструктури, могат да доведат до тежки последици за околната среда и за хората, предупреди в "Денят започва с Георги Любенов" вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Той допълни, че войната застрашава екологично района на Черно море и напомни, че щетите върху природата са щети и върху хората.

Мрежата прегря след странни думи на вицепремиера Сандов за войната в Украйна

Най-голямата хипотетична заплаха са ядрените цели, но Сандов беше категоричен, че продължава да вярва, че няма да се стигне дотам.

"Има 12 ядрени реактора в Украйна. Русия разполага с ядрено оръжие. Силно се надявам, че дотам няма да се стигне, защото всички ще сме потърпевши, включително и руснаците, които се намират наблизо. Искрено се надявам, че лудостта на Путин няма да стигне дотам, че да се стигне до това червено копче." - каза Сандов.

Той поясни, че повишени нива на радиация от Чернобил са засечени единствено в малък локален периметър и няма да дадат отражение извън района на замразената централа. Те са провокирани от вдигането на прах от преминаването на тежките машини на руската армия през района на централата.

Вицепремиерът беше категоричен, че няма разнобой между правителство, парламент и президент относно военните действия на Русия в Украйна.

В ефира на БНТ Борислав Сандов даде обяснение и за по-смекчената реторика, която минстърът на отбраната Стефан Янев използва за руското нахлуване в Украйна. 

"Преди Янев да излезе пред медиите с тези думи, той обясни на членовете на правителството защо ще ги използва. Аз не бих ги използвал, но не съм на неговото място и нямам тази военна подготовка. Целта му е да не предизвика паника в обществото, защото, все пак България пряко не е застрашена от конфликта, но косвено и цивилизационно е застрашена." - каза Сандов

Според него военния конфликт в Украйна ще ативизира прехода към енергийна диверсификация у нас и в останалите европейски страни.

Министърът на околната среда и водите увери, че ще работи приоритетно по прекратяване на наказателните процедури срещу България за нарушения на околната среда. Поставил си е за цел до края на годината да се свърши работата по 10 от процедурите, а до края на мандата на правителството да бъдат прекратени и останалите.