Имотният консултант Мариан Башур разкри какви според него ще са цените на имотите след скандала с евтините апартаменти и "Артекс". Именно Башур е този, който подава сигнала за нередности при строежа на "Златен век".Според него обратно на очакванията може да се стигне до поскъпване. 

Ето какво коментира той във Фейсбук:

"Болшинството мислят в грешна посока, че цените на имотите ще паднат след този скандал, ама не точно. Сега всички строители, продавачи и купувачи ще трябва да финализират сделките на реални цени. Занимавам се с имоти от 18 години, все още не разбирам защо се поема този риск от страните заради няколко хиляди евро в повече. Винаги съм съветвал всичките ми клиенти да реализират сделките на реална цена, защото при евентуален проблем, ще могат да си върнат цялата сума.

Практиката при данъчна оценка, е да напишат отстатъка като наказателна клауза, но това в съда няма да важи. 10% е данъкът върху доходите, така че няма голяма тежест за деклариране на доходи, друг е въпроса с тези които няма как да ги докажат и най-вече от корупция. Всяко физическо лице има право да продава с голяма печалба без да плаща данък върху разликата. Разбира се последното си има и правила, като един имот на година, и трябва да е придобит поне преди три години.

Разбира се, стротелните фирми ще трябва да свикнат да плащат ДДС-то върху реалната цена и леко да намалят тяхната 300% печалба и да захранят бюджета. Искам да допълня, че 99% от сделките с чужденци са на реални цени, там кеш не може, заради това едни държави са богати и хубави, а други не толкова. За съжаление, властимащите не показват нужният морал, за да насърчат обществото да са по- стриктни. Надявам се от всичко което се случва, да започнем нов по-чист етап, и да не останем пак на същото ниво, и керванът си върви, кучетата си лаят."