Вчера на своя юбилеен 50-ти конгрес БСП, която е законна наследница на тоталитарната БКП, под ръководството на Корнелия Нинова премахна знакови имена сред социалистите като Димитър Дъбов, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Георги Пирински и Анна Пиринска, Георги Божинов, Димитър Дъбов, Ангел Найденов, Юрий Асланов, Михаил Миков, Велислава Дърева, Красимир Янков и Валери Жаблянов. Сред изгонените е и действащият президент на ПЕС - Сергей Станишев. Само Георги Гергов бе запазен в ръководството на червените.

Коментар на промените в над стогодишната партия даде доц. д-р Татяна Буруджиева, политолог, преподавател, бивш депутат от БСП, цитирана от Novini.bg.

След този конгрес вече официално БСП е лидерска партия, която проповядва ляв популизъм. Погледнете кои хора влязоха в Националния съвет на БСП. Това означава две неща - едното е, че смисъла и значението на този ръководен орган вече няма да са същите като досега. Другото е, че новото ръководство не се нуждае от идейни политики, каквито преди генерираше НС.

Онова, което е видимо като тактически ход на това ръководство е, че Корнелия Нинова си иззе цялото ръководство на партията. Като успех на този конгрес се постигна премахването на инакомислещите хора, за да няма конфликти и скандали в партията. Но те съществуват, не са унищожени.

Предполагам, че ще наблюдаваме следната ситуация - когато говорим за лидерските партии няма йерархия от инструменти в тях, които да омекотяват допусканите грешки и да затвърждават общите каузи.

Постиженията ще се отчитат само като еднолични, а грешките обикновено ще стават ясни на изборите. Една лидерска партия не може да е масова, остава да видим как ще протече битката за доверието на българите. Иначе самата БСП беше овладяна, вече няма зад какво да се крие. От тук нататък е важно не просто да постигат някакъв резултат, а наистина да победят. Ще видим как ще стане това.

Не мога да си представя да си изхвърляме професорите, може би, защото съм силно повлияна от академичния дух. Трудно ми е да повярвам, че е нормално да изхвърляме на бунището собствените си учители. Как може да отгледаш едно младо дърво като му изтръгваш корените?!

БСП вече е като дърво без корени. Всяка организация, всяка партия се нуждае от хора, които са като корени. Все едно казваш на всички, които са на определена възраст: "Нямаме повече нужда от вас". Така губиш връзката със земята.

Доколкото зная на самия конгрес е имало предложения да се гласува светло и прозрачно, имало е листчета със списъци "подкрепете този, а не онзи". Нещата са прекалено ясни и видими - за всички в БСП, но и отвън. Лично аз смятам, че повечето стоят отстрани и чакат да мине този период.

Ако и занапред има тежък реваншизъм като на конгреса няма да е никак добре. Близо сме до изборите и в момента хората наблюдават всички политически партии. Онези, които са привърженици на лявото, нямат кой знае какви варианти за представителство, освен чрез БСП и това предполага много да се внимава.

Накрая ще кажа, че, ако доскоро БСП е била една планинска гора, то сега вече прилича на парникови храсти. Потресно е. Никога не съм си представяла, че в моят съзнателен живот ще бъда свидетел на умирането на толкова много партии.