България ще е третата най-ощетена страна от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Заради разпространението на коронавируса в Италия, пише Монитор бг.


Данните за 2018 г. показват, че около 8% от БВП на страната ни се формира на база търговия с Апенините. Сред най-ощетените от заразата са Словения и Хърватия, а на опашката са Естония, Латвия и Полша.

Това показва анализ на голяма международна  компания специализирана в кредитното застраховане и оценката на риска.

Според прогнозата туризмът в България ще бъде сериозно засегнат, данните показват принос от 12 на сто от БВП за 2018 г. Лидер в негативната класацията с отражения от преустановяването на пътувания е Хърватия (26% от БВП), следвана от Естония (16% от БВП), Австрия (15% от БВП) и Словения (13% от БВП), коментира регионалният икономист в Кофас Груп Грегорж Шилевич.

Италия е ключов вносител за Източна Европа и тя търгува с големите икономики от Западна Европа. Основните пазари, към които изнасят италианците, са Германия (13%), Франция (10%), САЩ (9%), Испания и Великобритания (и двете с по 5%). Според Шилевич сега е трудно да се каже как заразата ще се отрази на БВП в ЦИЕ, тъй като няма точни данни. Те ще са налични през първите месеци на лятото.

В началото на януари очакванията бяха средният ръст на бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт в ЦИЕ да е 3.1%. Според Шилевич тази прогноза вече не е валидна и е по-вероятно ръстът да е малко под 2%. Възможно е някои от страните в региона да изпаднат в рецесия, докато за Германия, Франция и Италия е почти сигурно, че ще обявят криза.

Прогнозата на Виенския институт за международни икономически изследвания е за свиване на растежа на БВП на България дo 1,4% пpeз 2020 гoдинa зapaди епидемията.  Вce пaĸ иĸoнoмиĸaтa щe ocтaнe нa пoлoжитeлнa тepитopия въпpeĸи oчaĸвaнoтo нaмaлeниe oт 1,4 пpoцeнтни пyнĸтa в cpaвнeниe c пpeдxoднaтa пpoгнoзa, ĸoятo бeшe зa pъcт в paмĸитe нa 2,8%.

Очертават се чeтиpи възмoжни cцeнapия зa пpeдcтaвянeтo нa иĸoнoмиĸaтa нa Цeнтpaлнa, Изтoчнa и Югoизтoчнa Eвpoпa. Най-лошият  предвижда pacтeж нa peгиoнa пpeз тaзи гoдинa в paмĸитe нa 1,1%. Toвa биxa били нaй-лoшитe 12 мeceцa зa cтpaнитe oт финaнcoвaтa ĸpизa нacaм.

Според Кофас Груп очаква се безработицата да нарастне, а при заплатите, които до момента растяха, динамиката няма да е толкова голяма. За да се смекчат ефектите от коронавируса, Шилевич препоръча да има повече фискални мерки и още дейности от страна на централните банки.

От друга страна, ситуацията в Китай няма да повлияе толкова на икономиките в региона. „Сега ситуацията е много по-спокойна в Китай, докато други региони докладват за увеличаване на случаите със зараза”, каза Шилевич.

Към момента производството на азиатската страна е надолу с 33% за година, продажбите на дребно също са паднали с 48%, а продажбите на автомобили бележат 80% спад през февруари спрямо година по-рано. „Това е проблем, защото Китай е ключов глобален играч”, обяни Шилевич.

През 2019% Китай държи 17% от световното БВП, около 12% от глобалната търговия и близо 10% от туристите. Редица вериги на доставки ще бъдат засегнати. Това ще бъде усетено най-вече от държавите в Югоизточна Азия, като Южна Корея и Япония, които изнасят стоки към Китай. Това включва и страни от Латинска Америка.

В региона на Централна и Източна Европа, Русия ще бъде най-силно засегната. Това се дължи на факта, че 22% от целия й внос е от Китай, а други 12% от износа са към същата страна. „За други страни в региона, китайският пазар не е толкова важен – това включва България и Словакия”, обясни Шилевич. След Русия (16.1% внос) са Полша (8.9% внос), Чехия (8.4%), Естония (7.7%) и Словакия (7%).

България е на опашката на класацията като се нарежда на 10-то място. Причина за това е, че от всички междинни стоки, едва 3% от тях са внос от Китай. Малко преди нас са Румъния (3.5%), Австрия (3.6%) и Унгария (5.3%). Най-слабо засегнати ще са Литва (1.8%), Латвия (2.4%) и Хърватия (2.1%). Секторите, които ще бъдат засегнати в ЦИЕ, са компютри и електроника, текстил и дрехи и неметални минерали като въглища, варовик, гипс и други. За България най-силно засегнати ще бъдат бизнесите, които се занимават с дървесина, компютри и електроника, неметални минерали, текстил, транспортни съоръжения и машини.