През последните години Германия е принудена да търси своето място в свят, в който свръхдържавите се опитват да променят твърде много неща и заради това нарушават международното право, пише Die Zeit.


И за да може да им даде отпор, Берлин не може без „най-мощното си оръжие“ - Европейския съюз, защото именно с жителите на страните от ЕС има най-общи интереси, отбелязва изданието.

Немците от своя страна биха искали всичко да остане такова, каквото е“, отбелязва авторът на статията Михаел Туман.

Въпреки това, на международната политическа сцена, на Германия - държава, която се опитва да поддържа статуквото“ - й се налага да има работа с „големи нарушители“, обяснява журналистът Die Zeit.

САЩ "нарушават договор след договор". Според автор Руската федерация съвсем се стреми да „обърне световния ред, създаден през 1990 г., с главата надолу“. Междувременно Китай се опитва да изпревари САЩ и да стане най-голямата икономическа сила.

Иран "прави всичко възможно да постигне доминиращо положение" в Близкия и Средния изток, изброява Туман.

Именно срещу тези „главни правонарушители, които не се съобразяват с никого, отстоявайки своите интереси“, Германия призова да бъде създаден алианс. Авторът на статията има предвид последното изявление на германския външен министър Хайко Маас пред Общото събрание на ООН.

Това е добра инициатива и заслужава да бъде реализирана, сигурен е журналистът на немското издание.

Просто с Канада, Австралия, Япония, Южна Корея и десетки малки държави Германия няма да може да спаси климата, договорите за контрол на оръжията и ядрената сделка в Иран. В крайна сметка всички тези страни са разпръснати по света и са пълни с притесненията и проблемите си.“, отбелязва Туман.

Според автора на статията Берлин трябва да търси съюзници в рамките на ЕС, тъй като именно с жителите на страните от ЕС „немците имат повече от всичко общи интереси“.

Да, признава журналистът Die Zeit, Европа е отслабена: заради десните популисти, „намесата“ на Руската федерация, САЩ и Китайската народна република, „семейните спорове“ относно бежанците, износа на оръжие и конституционното право.

Въпреки това Европейският съюз остава „най-мощното оръжие“ на Германия и Берлин просто няма да може да „да даде отпор на правонарушителите“ без него, констатира авторът на статията Михаел Туман.