Медиите на кръга „Капитал“ за пореден път завъртяха манипулация за Пеевски. На заседанието на временната парламентарна комисия „Магнитски“ зам.- шефът на ДАНС заяви, че не можел да предостави на комисията информация за Пеевски, защото прокуратурата не му разрешавала поради текущо разследване.

Кой и как на заседанието на комисията си служи с терминологията не стана ясно, но поне се оказа, че не било разследване, а проверка. Не се разбра също, има ли в действителност отказ на прокуратурата да се разгласява информация или няма. Много говорене и политически лозунги и в крайна сметка нищо. Беше ли изказването на зам.- шефа на ДАНС предварителна ченгеджийска сглобка или не, също остави основателни съмнения. Но и това не е най- важното, защото истината никога не остава скрита.    

Близките до Прокопиев медии обаче веднага разпространиха новината, все едно са знаели предварително какво ще се случи на заседанието. И, разбира се, крайно тенденциозно. За Пеевски имало нещо, но прокуратурата го прикривала, не разрешавала информацията да се предостави на парламентарната комисия. Статии с подобни еднотипни заглавия обиколиха целия мейнстрийм, за да внушат на читателите, че видите ли отново има нещо гнило. За Пеевски имало някакви факти, но нямало как същите да станат публични, защото Пеевски го пазила прокуратурата. Позната ни до втръсване мантра, разпространявана от години от медиите на кръга „Капитал“. 

Да, но няма нищо гнило. Представителите на ДПС във временната комисия поискаха да се оповести всичко. Цялата информация за Пеевски от ДАНС и от прокуратурата, с която двете институции разполагат. Защото истината трябва да излезе наяве, да стане публична и да престанат спекулациите на Прокопиевите медии, че някой нещо си криел. Правилен ход, който недвусмислено показва кой в случая иска истината и кой няма интерес същата да излезе наяве.  

А защо Прокопитата трескаво създават подобни инсинуации. Не е трудно за всеки непредубеден читател да се досети. Защото твърденията в мотивите на санкциите на американската OFAC относно Пеевски могат да се окажат и несъстоятелни. Защото най- вероятно не почиват на факти, а са в резултат на множеството доноси, лъжи и манипулации от същите тези задкулисни играчи, които са заблудили американското посолство в София, както и администрацията зад океана. Защото е трудно да си представим, как създадения от задкулисието образ на „всесилния“ Пеевски би се занимавал с издаване на български паспорти на чужденци. Дори министърът на правосъдието Янаки Стоилов потвърди, че не разполага с данни за участие на Пеевски в подобна далавера. Не разполага, защото такива данни няма и няма как да има.

Същият резултат ще излезе и от ДАНС и от прокуратурата. Защото колкото и да се напъват да кажат на бялото черно, само пасквилите и доносите на Прокопитата все още не стигат за наказателно разследване и не са достатъчни за обвинение. Все още, утре ако вземат цялата власт сподвижниците на Прокопиев могат да започнат да съдят неудобните за тях хора само по изфабрикувани доноси. Утре не се знае, но днес България все още е демократична страна, въпреки че от случващото се в последните месеци по казуса „Магнитски“ крачката до откровения фашизъм никак не е голяма. 

И какво ще им остане на Прокопитата, когато Пеевски докаже, че не е извършвал нищо от твърденията в мотивите на санкцията на OFAC. Ако докаже, че същата е в резултат на гигантска манипулация и лъжи, с които американската администрация е била удобно заблудена. Повярвайте, същият въпрос си задават и сподвижниците на Прокопиев  изпадат в паника. И в паниката си използват всичко, за да поддържат манипулацията, че нещо наистина имало за Пеевски, но видите ли не можело да стане достояние на обществеността, защото някой си някъде го криел.  

Затова и искането на ДПС е много правилно. Щом твърдите, че имало „нещо“ за Пеевски, покажете го. Пък обществеността ще прецени вярно ли е, или е само поредната лъжа и манипулация.