В седмиците след руското нашествие в Украйна големите икономики в Западна Европа започнаха да буксуват. Но на изток бумът продължаваше благодарение на двойните повишения на заплатите и щедрите държавни помощи в някои страни, пише Ройтерс.

Но това вече не е така.

Рязкото забавяне на продажбите в търговията на дребно и намаляването на доверието на потребителите показва, че кризата с разходите на живот е достигнала и до източния фланг на Европа, където хората сега са изправени пред сурова проверка на реалността, докато упоритата двуцифрена инфлация изяжда доходите им, а цените на храните растат с между 15% и 22% на фона на високите разходи за енергия, пише investor.bg.

Заради удара върху потреблението на домакинствата анализатори понижават прогнозите си за брутния вътрешен продукт и се очертава риск от рецесия в цяла Европа.

Семействата започват да затягат колани. Поляците си вземат по-кратки ваканции, чехите спестяват от разходи за ресторанти, а някои от тях си търсят втора работа, в Унгария, където само инфлацията при храните е 22,1% на годишна база през юни, хората снижават разходите си за хранителни стоки и покупки на трайни стоки, тъй като спадът на форинта тласка нагоре вносните цени.

„Един ден отидох в пекарната и един хляб струваше 550 форинта. Отивам на следващия ден и той струва 650 форинта. За бога!“, възкликва 73-годишният Лайос, докато пазарува в северния град Естергом на брега на Дунав.

Застанал до велосипеда си, Лайос, който не съобщава фамилното си име, казва, че ръстът на цените на храните е погълнал част от месечната му пенсия и той няма да може да плати по-високите комунални сметки. Те ще нараснат, след като правителството отмени миналия месец таваните върху цените за домакинствата с по-високо потребление.

Затова Лайос си прави собствени планове. „Мога да се отоплявам с газ, но също и с дърва…, тъй като имам кахлена печка. И така със съпругата ми ще се пренесем в една стая, ще я отопляваме с печката, ще си обличаме топли пуловери и така ще гледаме телевизия“, споделя той.

В Унгария ръстът на продажбите на дребно отбелязаха годишен ръст от 4,5% през юни спрямо 10,9% през май, като продажбите при мебели и електроника са намалели с 4,3%. Това показва, че последиците от огромните данъчни облекчения и фискални средства, които правителството на премиера Виктор Орбан направи преди изборите през април, започват да избледняват.

Ръстът на продажбите на дребно в Полша също се забави до 3,2% на годишна база през юни при 8,2% през май, а в Чехия ревизираните продажби на дребно без коли и мотоциклети са намалели с 6% на годишна база през юни след спад от 6,6% през май, показаха данни от петък.

„Домакинствата реагират значително на повишаващите се разходи за живот и потреблението започва да се забавя“, коментира Петер Вировац, анализатор в ING в Будапеща.

Според изследване на Унгарската централна банка от петък търговските банки очакват търсенето на заеми да намалее, а условията по кредитите да се затегнат през второто полугодие.

Затягане на коланите

Забавянето на вътрешното търсене, растящите лихви, намаляването на държавните разходи и растящите разходи на компаниите изглежда ще подкопаят икономическия растеж в Централна Европа през втората половина на тази година и ще го забавят рязко през 2023 г.

Според Citigroup икономиката на Унгария може да нарасне с близо 5% през 2022 г., но има рискове пред прогнозата за ръст от 1% за следващата година.

„Рискът от продължително високи цени на енергията задържат инфлацията на територията на двуцифреното ускоряване през 2023 г., а нашите актуализирани прогнози за еврозоната показват рискове от спад“, се казва още в доклада.

Унгарската централна банка все още прогнозира растеж между 2% и 3% за 2023 г. и ще публикува нови прогнози през септември.

Полската икономика се очаква да нарасне с 3,8% тази година и с 3,2% през 2023 г., сочат данни на правителството.

Чешката централна банка, която първа спря цикъла на повишения на лихвите в четвъртък, прогнозира рецесия в началото на годината, тъй като очаква икономиката да се свие с 0,4% през четвъртото тримесечие на 2022 г. и с 1% през първото тримесечие на 2023 г.

„Нашият основен сценарий включва лека рецесия – техническа рецесия, имаме две поредни тримесечия на спад там… Това ще бъде здравословна рецесия, която също така ще позволи забавяне на инфлацията“, коментира гуверньорът Алеш Михл.

Макар че все още се очаква лятото да донесе бум в сектора на туризма, поляците започват да спестяват от пътувания, сочат данни на туристическия сайт Noclegi.pl.

„Това, което характеризира този сезон, е съкращаване на пътуванията средно с един ден и отлагане на резервации в последния момент“, коментира Наталия Яровска, експерт в Noclegi.pl. Поляците започват и да пестят от храна.

Данни от различни услуги за разплащане в ресторанти като Sodexo показват спадащи разходи в ресторантите и в Чехия. Новото допитване на социологическата агенция STEM през юни установи, че 80% от чешките домакинства намаляват или ограничават покупките си заради бързия ръст на сметките за енергия.

Доверието на чешките потребители достигна ново дъно през юли, сочи месечно допитване на статистическата служба, а изследване на института GKI показва, че индексът на доверието на унгарските потребители през юли се е сринал до най-ниското си ниво от април 2020 г. по време на първата вълна от пандемията.

43-годишният чешки филмов продуцент Мартин Хуловец казва, че не се притеснява за доходите си точно сега, но не е толкова оптимистичен за бъдещето.

“Тежките времена все още не са настъпили за мен, за да трябва да се справям с тях сега…, но това ще се случи“, допълва той.

„Със сигурност ще се стремя да пестя повече енергия…, определено няма да купувам нови неща на децата, дрехи или спортна екипировка. Мога да ги намеря като втора употреба на половин цена“, споделя Хуловец.

Той също ще се отоплява по-малко през зимата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук