"За мен тази мобилизация е неофициално признание на това, което настъпи през четвъртия ден на войната, когато Русия не успя да превземе нито един голям град. Важно е да се разбере, че не бива да очакваме, че ще се появи някаква огромна армия от 300 000.

Това ще бъде поетапно, не е ясно каква ще бъде зимата откъм климатични условия. Моето мнение е, че подготвя бойни части за някакво пролетно настъпление, но украинците със сигурност са предвидили това", това заяви експертът по военна история Камен Невенкин по повод навлизането на войната в Украйна в нова фаза. 

"Сигурно ще дойде момент и за пълна военна мобилизация, можем да я очакваме до месец, месец и половина, напрежението ще се засили. От това нищо не следва, нека бъдем откровени", коментира журналистът Николай Кръстев. 

"Пълната мобилизация изисква съответен брой техника и хора, а руската армия в момента няма ресурси за това. Вероятно в бъдеще ще има серия от такива частични мобилизации", каза още Невенкин за БНТ. 

"Трябва да имаме предвид, че най-силното оръжие на Русия не са ракетите и танковете, а пропагандата. За мен те нямат капацитет от тези 300 000 хиляди души, а те ще пристигат в Украйна на части", заяви военният експерт. 

"Да, това е отчаян ход, показва една изнервеност на политическото и военно ръководство на Кремъл. Наистина снощи имаше протести в 14 руски града, което показва, че младите хора не искат да ходят на война и да участват в тази пропаганда", заяви Николай Кръстев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук