От вторник влизат в сила измененията в Наредбата за контролните точки при шофьорите, като за определени нарушения ще се отнемат по-голям брой точки. Това следва от обнародваните в „Държавен вестник“ промени в Наредба № Із-2539 от 17 декември 2012 г.

Промените не са съгласувани между МВР и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Пред Радио София Христо Радков от Българското обединение на шофьорите коментира:

„МВР се смятат за недосегаеми и те въвеждат правилата. В тях е ножа и те режат. Ефектът от тези ненужни предложения и ненужно увеличение на таксите ще са два – ще напълним затворите и ще качим корупцията.

В самата наредба са дадени няколко субективни тълкувания на „човека от храстите“, който при едно евентуално спиране, той ще прецени дали ние сме изпреварвали опасно. Срещу възмездяване той може да реши, че не сме изпреварвали опасно, даже и да сме го направили, което рязко ще повиши корупцията“, каза Христо Радков.

По думите му, ако на някой водач му бъде отнета книжката и след това бъде хванат да управлява моторно превозно средство по някаква причина, той отива ефективно в затвора.

„Ако управлява в периода на отнемане по независимо каква причина – може да има болно дете, болен родител, неотложност, всички знаем, че може да се наложи, първият полицай, който го спре, при алтернативата да отиде една година минимум в затвора, той ще го овъзмезди така, че той ще забрави, че ви е спирал. Ето това ще покачи корупцията“, добави Радков.

Главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция” към ГДНП обясни преди ден, че въпреки завишения контрол от тяхна страна, няма резултат.

„В последно време сме свидетели на все по-завишен контрол, по-стриктни действия от наша страна, но резултата и ефекта не ни удовлетворява в голяма степен, така че промяната на тази наредба е едно от действията, с което се цели да се подобрят резултатите от извършваната дейност.

Очевидно не може да се разчита само на общественото разбиране и на самосъзнанието, затова взимаме нещата основно в наши ръце“, каза гл. инспектор Лъчезар Близнаков.

Измененията в Наредбата разширяват възможностите за отнемане на шофьорската книжка на водачи извършили нарушения.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук