Има доклад на ДАНС, може в него да има много подробности за дейността на тези свещеници. Рисковете за националната сигурност в много случаи са хибридни, свързани с разпространяване на пропаганда.

Това заяви в ефира на Нова телевизия експертът по сигурността и бивш министър на отбраната Йордан Божилов. 

"Не изключвам използването на всяка възможност, за да се влияе върху правителствата, политиците и хората у нас", каза той.

"ДАНС анализира дейността на чужди граждани на българска територия. Всеки риск за страната трябва да бъде елиминиран", категоричен е Божилов.

"Възможно е да има връзка между експулсирането на руски свещеници и от Северна Македония", смята той.

"Не виждам каква реакция може да има Русия. Ние не извършваме дейности на територията на Русия с нашите свещенослужители. Не виждам възможност да се реагира срещу нас“, каза експертът.

Той призна, че е скептичен, че ще излезе цялата информация по казуса, защото така може да се издаде каква е методологията, за да се хващат злоупотребите.

Той коментира и шпионския скандал в Лондон, в който са замесени петима българи. "Много малко се знае за това какво точно са правили. Една шпионска дейност може да има най-различни измерения.

Това може да бъде събиране на информация, предоставяне на информация, облекчаване на дейността на други служби. Това, което знаем е, че те са арестувани именно за подпомагане на руските специални служби. Много интересен е фактът, че преди няколко месеца тези българи, част от тези задържани лица, бяха свързани с предоставяне на фалшиви паспорти.

Тук ми се струва, че е възможна връзката фалшиви паспорти да са подготвени от тези лица. Възможно е да са подготвени и от българска територия и да се предоставят на руски служители, на служители на руските служби, за да облекчат тяхната дейност.

Това наистина е много сериозен проблем. Знаем, че в България имаше скандални случаи за издаване на фалшиви паспорти, включително и политици бяха замесени", припомни той. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук