Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет. В предложението до президента Румен Радев премиерът поиска Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов. Това съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Според доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти, когато за едно лице липсва политически консенсус, винаги се стига до такова решение. „Новият кандидат за поста се е доказал като дипломат”, каза той пред Нова телевизия. 

Военния експерт Васил Данов каза, че не познава Димитров, но има добри впечатления от експертизата и политическата стойност на Митов.

„Смяната, макар и спешна, е полезна за българската външна политика. Имаме много примери, в които служебни премиери и министри са останали на поста и в редовното правителство. Смятам, че тази смяна е заявка за бъдеща по-нататъшна кариера на Даниел Митов като редовен външен министър”, каза Данов.

Политологът и международен анализатор Мартин Табаков добави, че основната функция на служебния министър на външните работи ще бъде да организира и ръководи изборите в задграничните ни посолства. „Митов се е доказал като опитен дипломат и ще се справи”, каза още Табаков.

Анализаторите коментираха и ескалацията на напрежението в Близкия изток. Васил Данов заяви, че Нетаняху се нуждае от героични мерки, за да запази властта си в Израел.

Според Мартин Табаков Нетаняху е в сложна ситуация. „Това, което заявиха от режима в Техеран е, че те не биха инициирали нов удар по Израел, освен ако не бъдат обект на нов такъв от страна на Тел Авив”, каза той.

Искрен Иванов добави, че президентът на Израел в деликатно положение, тъй като в единия момент може да изгуби подкрепата на своите коалиционни партньори, а в следващия - и подкрепата на САЩ. „Американският президент винаги казва: Ние заставаме зад Израел, но никога не казва, че застава зад Нетаняху”, коментира още Иванов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук