Финансовото министерство публикува пакета от данъчни промени. Финансист №1 едно обяви, че трябва да затегнем коланите и да увеличим приходите в хазната. Минималната работна заплата е планирано да бъде увеличена на 940 лв.

"Минималната работна заплата ще се отрази не само на публичния сектор, но и на частния. Трябваше да се уточни към кого се отнасят тези затягания на колани.

Повишаването на минималната работна заплата ще доведе до косвено и пряко повишаване на разходите за производство и услуги", заяви ръководителят на Катедра "Регионална и политическа география" към СУ "Св. Климент Охридски" доц. Косьо Стойчев в ефира на "България сутрин".

По думите на доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките (БАН) "увеличаването на минималната работна заплата означава, че имате повече приходи в хазната".

"Това, което се правеше досега, беше една непремерена фискална политика, която натовари бюджета с повече разходи, помощите на отидоха при когото трябва. Фискът започна да изпълнява неприсъщи за него функции. Това беше мотивът на финансовия министър да стресне колегите си. В следващия бюджет трябва да има повече разум", смята той.

Според доц. Стойчев да отделяме какво говори Министерството на финансите от политическата конюнктура в страната би било наивно. 

"Хората лека-полека започнаха да свиват разходите, от които нямат потребност, което означава програмиране на стагнацията", подчерта гостът. 

Ръководителят на Катедра "Регионална и политическа география" към СУ "Св. Климент Охридски" е на мнение, че финансовият министър следва да се придържа към консервативната политика за дефицит до 3%.

"Българската държава страда от един синдром - някои сектори от икономиката са по-добре представени и чуваеми от останалите, тъй като "викат" повече. Като показатели и фиск те не заслужават тези резултати. Сега е трудно да обясниш на хора в данъчна ваканция, че трябва да се върнат към нормалните си ставки", отбеляза още доц. Стойчев във връзка с ДДС-то за ресторантьорския сектор.

"Тази бъркотия в приходите и структурата на разходите бяха абсолютно кощунство. България просто не е готова за влизане в Еврозоната", категоричен бе доц. Сарийски пред Bulgaria ON ON AIR. Мнението му бе подкрепено и от неговия събеседник.

Гостите коментираха и какъв е размерът на средствата, които могат да постъпят в хазната като резултат от предприетите от кабинета мерки.

"6 млрд. лв., обявени от премиера, не решават отворените пред нас проблеми. Българската държава крайно изостана с Плана за възстановяване и устойчивост, не придвижва и териториалните планове за справедлив преход", констатира доц. Стойчев. 

Сарийски и Стойчев обобщиха, че огромната част от българите трудно свързват двата края и в страната има сериозен проблем с монополното положение в различни сектори.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук