Няколко европейски държави продължават политиката по разхлабване на мерките в рамките на извънредното положение.


От днес Чехия отваря малките магазини, но носенето на маски в страните остава задължително, както и социалната дистанция.

Полша разреши разходките в парковете и планините, също само с маски и при строга социална дистанция.

В Австрия също отвориха малките магазини

В Словения се отменят също някои от ограниченията - магазините за автомобили, мебели, велосипеди и строителни материали, както и автосервизите.

В Албания се разрешава възобновяването на около 600 икономически дейности, от сервизи до минни предприятия. Възобновяват се дейностите в селското стопанство, рибарството, преработването на храни и различни сфери на търговията на дребно.

Дания е първата страна, в която учениците тръгнаха на училище, уточнява dir.bg.

Германия също ще отваря малките магазини, а ФранцияИталия и Гърция също обявиха, че ще разхлабват мерките и имат план за следващата седмица. Той предстои да бъде оповестен от управляващите на страните.

На фона на разхлабване на карантината обаче в България малките магазини не са затваряли, това се отнася и до други услуги - автосервизи, предприятия и дори магазини за дрехи.

"В страната ни предстои да се преразгледа от следващата седмица и отварянето на парковете за разходка и планините, но при строги мерки за ред", съобщи днес премиерът Бойко Борисов.

За училищата се говори, че най-вероятно няма да отворят, но ще се провеждат изпити и матури. Вчера България отвори и пазарите, както и пусна влизането и излизането от София, която бе затворена до второ нареждане заради великденските празници.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!