Френският вестник France Soir публикува статията на Матю Морен „Etat islamique et chars d'assaut: comment les djihadistes emploient leurs blindés en Irak et en Syrie”, в която анализира опита на „Халифата” от използването на танкове в Сирия и Ирак.
Във военен план „Халифатът” представлява хибридна структура: той не е армия в обикновения смисъл, но не е и партизанска, по-скоро тази структура се намира по средата (често се употребява „техно-партизанщина”). Това най-добре се вижда при използване на танковете от ИД.
 

Групировката е заловила танкове от сирийските правителствени войски, иракската армия, от сирийската опозиция и шиитските милиции в Ирак.
 
За анализа Матю Морен използвал 17 видеоклипа с танкове на терористите, изтекли в Мрежата през 2016 г.: 15 са заснети в Сирия, а 2 са от Ирак. Това отразява действителността. Наистина боевете в сирийските провинции Хомс и ал-Хайр в най-голяма степен наподобяват класическа война.
 
Освен това в Ирак коалиционната авиация е много по-активна и опасна за танковете. При това в повечето провинции ИД често преминава към партизански действия, но това е обусловено от липсата на танкове.
 
В Сирия ИД за големи операции може да събере максимум до 4-5 танка (Хомс и ал-Хайра). В останалите случаи групировката по правило използва 2-3 танка, но изключително рядко един.
 
На видеозаписите най-често се виждат танкове Т-55, по-рядко Т-72 и само в два случая Т-62. Много от танковете са с допълнителна защита – метални листове, чували с пясък и метални решетки.
 
През ноември 2015 г. ИД разпространи фотография на бронетанково подразделение – 3-а бронетанкова бригада „Ал Харук” в провинция Ниневия (Мосул). Тя била попълнена основно с трофейни танкове Т-55 и иракски бронирани машини ILAV Badger.
 
ИД имала и други бронетанкови формирования – те били дислоцирани в Мосул преди обсадата: отрядите на „Защитния батальон с техника изцяло в черен цвят, „Щурмовият батальон” и „Батальонът на смъртниците” с минирани автомобили.
 
„Щурмовите батальони” не използвали танкове, те били снабдени с многобройни американски машини M1114 Humvee (Хъмви), пленени в Мосул и доработени с усилване на бронята. Налични били и инженерни машини – няколко ILAV Badger.
 
Бронетанковите отряди били изведени от Мосул преди обкръжаването и сега оперират в извънградската ъгломерация, като се използват в краен случай и та максимално ефективно.
 
В общия случай танковете се използват преди всичко като мобилни оръдейни платформи, често във взаимодействие например с буксируеми оръдия Д-30 (122-мм) и самоходни гаубици 2С1 „Гвоздика” (122 мм). Причината е, че ИД разполага с ограничен брой артилерийски средства и средства за придвижването им, така танковете се превръщат в удобно средство за бомбардиране.
 
В провинция Хомс, където се водели бойни действия приличащи на класическите, механизирани части на терористите нанесли удари по позиции на правителствените войски.
 
През януари 2016 г. на фронта край Палмира танк Т-55 се движил пред модернизирана БМП-1, заредена с експлозив. Атаката е предвождана от танк Т-72, който прикривал развръщането на пехотата и й оказвал помощ по време на атаката.
 
Архивни фотографии от провинция Ал-Барака показват боевете в Хасака през май-юни, като демонстрират танк Т-62, който прокарвал път на пехотата, вървяща в колона след танка. През септември 2016 г. при атака южно от аеродрума Дейр ез-Зор, един танк Т-72 също разчиствал пътя на пехотата, тичаща отзад.
 
В два случая е фиксиран използване на танкове в градски условия. Поне два пъти ИД използвала танковете си при контраатака в открита местност.
 
Отбелязан е единствен случай на пряка борба с танкове на сирийската армия – Т-62 срещу Т-72. Причината е, че ислямистите разполагат с достатъчно ПТРК за противопоставяне на вражеските танкове.
 
Авторът Матю Морен прави извод, че танковете представляват само един от компонентите във военния арсенал на „Халифата”, който групировката използва изключително умело и с военно въображение.
 
Превод със значителни съкращения: БЛИЦ