"По черепите ще ги познаете", така писателят Христо Стоянов озаглави пост в личния си фейсбук профил. Думите му са по повод връзката на представителите на "Продължаваме промяната" (ПП) с обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който избяга в Дубай.

"Някакси мина незабелязано, че Васил Божков - Черепа бе един от първите, поздравил с изборната победа Харвардийците. Нормално е някой някого да поздрави за рожден ден, за имен ден, за бракосъчетание... Ако си много близък с някого може и за развод да го поздравиш. Но да поздравиш някого за изборна победа и да бъде отразено от медиите говори за, меко казано, протоколната необразованост на победителя.

Обикновено това са междудържавнически поздрави - Путин, Меркел, Бадън, Ким Чен Ун... Но да съобщиш, че си получил поздравления от човек, срещу когото текат следствени действия, човек, който се издирва с червена бюлетина на Интерпол говори не за ниското ниво на твоите пиари. Говори за абсолютен провинциализъм на поздравения, който би се похвалил на медиите даже ако на пешеходната пътека едно куче не го е залаяло...

Всъщност, такива поздрави по протокол са важни за бъдещите отношения на новоизбраните с поздравяващите ги. Чий поздрав е приоритетен - на Меркел или на Путин... Но когато твоят приоритет включва поздрав от обвиняем за невнесени почти един милиард лева данъци вече може да се разсъждава върху политиките на бъдещото правителство на Харвардийците. Освен това може да се мисли и за предизборното обезпечаване на кампанията...

Но това дори не е толкова важно, след като Черепа те поздравява за изборната победа. След това поздравление можем само да се досетим защо приоритет за Харвардийското правителство е отстраняване на Главния прокурор. И защо отстраняването на Гешев е на преден план, а реформите на прокуратурата идват чак след като се сетиш, че това може да стане по Конституционен път - не, че ти самият боготвориш Конституцията. Което значи - и законите на тази страна.

И, все пак да попитаме - какво става? Протоколен гаф ли е това, или повод да се замислим над политиките на новоизбраните... Като добавим и факта, че Северна Македония вече ни назначава и Министър на външните работи някакси ми е ясно и защо избираме Румен Радев за президент. Имам усещането, че френологията бавно и твърдо се завръща, ама за това направете справка със Стратиев и Марк Твен, разбира се... Ами, това е...", написа писателят Христо Стоянов.