Кой в обкръжението на президента разиграва глупава шпионска комедия, пише руският вестник “Новая Газета“. Светът се смее на разузнавачи, масово получаващи паспорти с набор от демонстрационни знаци в една и съща институция и Русия се смее заедно със света над агенти, извършващи специални операции с такса за разписка в джоба им, коментира изданието, цитирано от Фокус.

Беше натрупана критична маса детайли от живота на разузнавателните служители, но не е известно дали ще се случи вътрешно-политическа експлозия при освобождаването на виновния от длъжност. Разобличителите от Bellingcat не представиха всички данни в един ден, следвайки принципа на пълната откритост, обявена от тях.

Последователният, внимателно изчислен график за подаване на нови данни от разследването е очевиден добър сценарий на медийна война. Степента на скандала се поддържа усърдно в продължение на един месец. От вестника вярват, че основният източник на новина е все пак британското контраразузнаване и полицията, които са избрали Bellingcat за проводник на информацията.

Това е най-лошата новина за руското военно разузнаване - британците го победиха направо, вредата от операцията се оказа много повече от очакваните ползи. Но за това командирите на руските шпиони могат и да ги накажат

През последните години руското военно разузнаване започва да изпълнява функции, напълно нехарактерни за него в миналото. Според информацията, публикувана в медиите, към традиционната работа на военните аташета и индустриалния шпионаж са добавени чисто политически функции: скрита работа срещу журналисти и публични структури, намеса в политическите процеси.

Освен това, за пръв път от много време чужденците са предявили разумни претенции срещу руските разузнавателни служби за организирането на убийствата, включително на политическите опоненти. В продължение на около 50 години съветските и руските разузнавачи, за разлика от ЦРУ, разузнавателните служби на Франция, Англия и много други страни, не са участвали в активни операции от този род.

Но новата практика на нашата армия прекрачи дори мълчаливите правила, разработени от американците - можете да убивате чужди граждани само там, където няма правна уредба. Убийството в Европа и Съединените щати е съпроводено с реакцията на такава сила (виждаме я днес), която девалвира целия план. Особено, когато се поверява на хора, които не могат да формулират собствените си мисли.

Смесицата от жанрове, триумфът на хибридизацията, който отрича професионалната специализация и с нея самия професионализъм, не може да донесе нищо добро , пише изданието. Министърът на отбраната Сергей Шойгу или началникът на Генералния щаб Валери Герасимов ще поемат вината, пита изданието. Непосредствената съдба на генерал-майор Игор Коробов, ръководител на Главната дирекция на Генералния щаб на Министерството на отбраната на Руската федерация (източници съобщават за неотдавнашната му награда), трябва да бъде маркер на промяната. Дали последните провали ще се превърнат в повратна точка, след което Генералният щаб ще започне изграждането на модерно професионално военно разузнаване? Засега обаче трябва да изчакаме нови интересни епизоди от британския телевизионен сериал.