По-добре е сега да има протести и напрежение, но да се изяснят нещата, които десетилетия бяха влачени и разтягани във времето. Това каза пред "Фокус" политическият анализатор Кузман Илиев по повод затварянето на въглищните централи у нас.

Според него, тази пружина се опъва и в един момент може да се скъса, но по-добре да се скъса сега отколкото след две години, когато рискът ще е за националната сигурност.

"Защото това не е шега работа - да лъжем хората, да лъжем Брюксел, да лъжем българските граждани, хората от тези региони, че като поставим малко фотоволтаици и някакви митични батерии там инсталираме, България ще може да оцелее икономически и енергийно.

Това е адски безумно, опасно и не бива да се случва. Затова сега е моментът за този честен разговор. И може би е нормално българските политици да разберат, че когато си играят с енергията, те си играят с кръвоносна система на икономиката, когато си играят със земеделието, те си играят с изхранването на българската нация.

Залогът е много голям, това не е майтап. Направени са феноменални грешки, феноменално безумия. Дори така като се казва от План за възстановяване чакаме 12 милиарда, че то 5 милиарда само е мините да бъдат така изведени от експлоатация, че да не бъдат наводнени, с което да стане екокатастрофа в региона.

Ако раздавай по 36 заплати, защото не се разбира сега до 36 или по колко, зависи за колко хора ги смятаме, може да се окаже че това са не е 150 милиона, а са 2 милиарда. Виждате ли, почва сметката да набъбва само от затварянето", поясни Кузман Илиев.

По думите му, големият проблем е, че в един момент може да се окаже, че електроенергийната система на България не може да я балансираме без въглищата, че това е абсолютно невъзможно, което си представят нашите политици, независимо какво се обещавали в Брюксел.

"Защото, те наистина правят едни много щедри обещания, годината, която се взе за референтна – 2019-та е една добра година, с много използване на такъв тип емисии, следователно когато вземете 40% от тогава като референтна стойност и ги пренесете към наши дни, това всъщност са едни 60%" добави Илиев.

Реално за две години ние трябва да затворим въглищата, защото с тези цени на въглеродните емисии, което е някакво безумие на Европейската комисия, те нямат как да съществуват без държавна помощ, а тогава ще е забранено. Това е половината от нашия енергиен микс, без който не може да се балансира системата като внедряваме толкова много  ВЕИ-та.

"Соларни панели, перки и всякакви други неща звучат прекрасно, но те имат нужда от или газови централи, или въглищни централи, и всичко друго е лъжа. А ние в момента не правим газова централа, нея я няма. Нямаме такова нещо, значи остават някакви въглища, с които трябва да се съобразяваме.

Буквално ние нямаме друг избор. Да, те ще отпаднат във времето, ще дойдат по-добри технологии. Но тук говорим за това да може да бъде балансирана системата, която има в такава ситуация нужда от ако не газова централа, то нужда от въглищни блокове – трябва да се запазят поне четири в студен резерв и четири да се обърнат, да речем в газ.

Трябва да имаш АЕЦ, трябва да има блоковете, а ние виждаме, че единият от тях има проблеми, ще трябва да бъде в ремонт най-вероятно дълго време", каза още Кузман Илиев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук