За мен е неправилен ход както да се върви към импийчмънт на президента Доналд Тръмп, така и до използването на 25-та поправка за отстраняването му, защото не от това има нужда в момента американското общество, което е много жестоко разединено…“

Това коментира пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-външен министър относно намерението на Камарата на представителите на американския Конгрес да разгледа резолюция с призив към вицепрезидента Майк Пенс да използва 25-ата поправка в конституцията за отстраняването на президента Доналд Тръмп от власт.

„Вижда се последните месеци, че и крайно леви, и крайно десни формации подклаждат напрежение в обществото, което е разделено точно наполовина – но ако някой си мисли, че Доналд Тръмп няма поддръжници, значи дълбоко не познава американската действителност

На тези избори за Тръмп гласуваха с 11 милиона американци повече, отколкото на изборите 2016 година, тоест за него са гласували 76 милиона американци, което се равнява на 46% на сто от американското население“, обобщи Милен Керемедчиев.

„75 милиона от американците вярват на Тръмп слоганът му – „Америка първа“ и на това, което той казва, и ако той твърди, че изборите са откраднати, то 75 милиона души му вярват и затова в момента има много тежка разделителната линия в обществото", посочи дипломатът.

Вицепрезидентът Майк Пенс и председателят на Камарата на представителите на американския конгрес Нанси Пелоси на окончателното удостоверяване на гласовете на избирателната колегия.

Републиканската партия е на кръстопът, но и демократите също в момента са пред много тежък избор, защото се видя, че крайно левите и екстремни сили набират много бързо скорост, които не са представени от президента Байдън, а се вижда по-скоро, че това дамско трио в момента – Камала Харис, Нанси Пелоси и Александрия Окасио-Кортес – представителката на Конгреса, всъщност са тези, които носят напрежението в американското общество от гледна точка на левите идеи.

Камала Харис е изключително рязка за разлика от Байдън, който се опитва да сдобри двете враждуващи части“, поясни още Керемедчиев.

„А първото решение на Конгреса да се въведе джендър неутрални обръщения по времето, когато конгресмените се обръщат един към друг и в официалните писма, точно в сегашната ситуация е крайно неуместно.

В момента има много други тежки проблеми, които няма сплотят конгресмените, и голяма част от американските граждани смятат, че това е една голяма идиотщина… Колкото да бъде запушвана устата му, на Тръмп, няма как неговите поддръжници да спрат да вярват в него“, подчерта Милен Керемедчиев.

Според Керемедчиев не може да се стигне до импичмънт на Тръмп, защото в момента Сенатът, който последен има думата, все още е с републиканско мнозинство, а след като Камала Харис встъпи в длъжност като вицепрезидент, едва тогава Сенатът ще има възможност с нейният глас да промени конфигурацията.

Това обаче ще стане след официалното встъпване в длъжност на Джо Байдън.

"Няма време за импийчмънт, освен това този изказ нагнетява изключително голямо напрежение допълнително, заради това, че техният президент е насилствено изваден от Белия дом.

Единствено Байдън търси помирение, а демократите, опиянени от победата търсят безпощадно отмъщение веднага, което няма да доведе до нищо добро", смята Керемедчиев.