Новогодишното изявление на севернокорейския лидер Ким Чен-ун за масово производство на ядрени оръжия и междуконтинентални ракети през новата година крие хитра нова стратегия за започване на преки преговори с Южна Корея, с надеждата да раздели Вашингтон и Сеул, които са съюзници от седем десетилетия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Може би Ким усещаше напрежението между президента на САЩ Доналд Тръмп и южнокорейския му колега Мун Дже-ин, когато призова за спешен диалог между двете корейски страни преди откриването на зимните олимпийски игри в Южна Корея, планирано за следващия месец. Напрегнатите отношения между съюзниците се влошават от месеци. Президентът Мун е либерал, който иска икономическо и дипломатическо откриване към Северна Корея (КНДР), докато Тръмп работи упорито, за да притисне Пхенян с все по-тежки санкции.

През последните месеци Мун вбеси американския президент и съветниците му и със изявлението си, че има право на вето над всякакви превантивни военни действия на САЩ срещу севернокорейската ядрена програма. Досега Ким като цяло пренебрегваше Мун - представян от севернокорейски медии като безгръбначен лакей на САЩ - но рязката промяна на тона и политиката към двустранни преговори между Северна Корея и южната й съседка показват, че Ким вижда възможност да задълбочи разделението между Сеул и Вашингтон. Пхенян залага на това, че САЩ няма да могат да окажат по-голям натиск над КНДР, ако нямат съгласието на южнокорейските си съюзници. Този гамбит може да проработи.

Часове след речта на Ким, канцеларията на Мун приветства предложението на Пхенян по начин, който може да засили още повече напрежението със САЩ. Изявлението наблягаше на ролята на двете корейски страни в решаването на ядрената криза - противно на подхода на Тръмп, според който не може да се започват преки преговори, преди да има признаци, че КНДР се отказва от ядрените и ракетни изпитания, както и без съгласие, че крайната цел на всички преговори е пълно премахване на севернокорейските ядрени сили. Ким може да е мотивиран донякъде и от нуждата от отслабване на международните санкции, които са започнали да оказват влияние, според достъпната информация. Южнокорейският президент пък залага, че е много по-малко вероятно КНДР да смути зимната олимпиада, ако в тях участват севернокорейски състезатели. Освен това намекът на администрацията на САЩ за възможен превантивен удар и разгорещените изявления на Тръмп и Ким разтърсиха Южна Корея, която би се оказала на фронтовата линия на евентуални военни действия. Големият въпрос е дали подходът на Ким Чен-ун ще даде резултат.

Поддръжниците на твърдата линия в Сеул и Вашингтон се опасяват, че евентуално намаляване на напрежението на Корейския полуостров може да доведе до отслабване на прилагането на санкциите. Мун се надява на пауза в ядреното противопоставяне по време на зимните олимпийски игри и смята да използва инерцията за започване на преговори с КНДР, в които по-късно може да се включат САЩ, Китай и Русия. Но точно тук разделението между Южна Корея и САЩ може да се превърне в пропаст - защото това може да доведе до запазване на едно статукво, което Тръмп вече обяви за неприемливо.