Разнопосочните са сигналите, които „Продължаваме промяната“ излъчват по скандала за меморандума с „Джемкор“. Първо единият съпредседател на ПП Асен Василев допуска абсурдната версия, че другият съпредседател и бивш премиер Кирил Петков може би не е видял доклада на ДАНС за документа, а минути по късно в ефира на друга телевизия самият Петков го опровергава, пише Епицентър.

Опитът да се заблуди обществото е съшит с бели конци. Двамата водещи фигури в предишното редовно правителство Петков/Василев не положиха особени усилия да защитят този документ в хода на дискусията за създаването на временна комисия. Вместо тях хвърлиха на арената редови съпартийци да бранят честта на „Промяната“, които просто отбиха номера.

На призива на депутата от "Възраждане" Цончо Ганев „Кириле, Асене кажете си“ за договорките в меморандума с „Джемкор“,  не последва контразащита. Защо харвардците не защитават меморандума, както бранят например машинното гласуване? Може би искат да прикрият факти, които разследването ще извади на бял свят.

И които пораждат много въпроси

Вярно ли е, например, че офшорната компания, която стои зад този меморандум, е проявила интерес да строи фотоволтаици и батерии на мястото на мини "Марица Изток", след като те бъдат затворени? И, за да набере капитал за това, ще използва меморандума като гаранция на финансовите пазари?

Ако този скандален факт отговаря на истината, то тогава Петков/Василев с пълното съзнание са предоставили родната ни енергетика на фирма, която ще разруши усилията на хиляди енергетици, посветили се на нейното развитие.

Впечатляващ е размахът, с който Джемкор чрез подписания меморандум слагат ръка върху един стратегически национален отрасъл с разработване и съфинансиране на проекти:  проект за индустриален комплекс "Марица"; проект за възстановяване и реиндустриализация, проект за интерконекторната връзка между Гърция и България (IGB) за втечнен природен газ (ВПГ); проект за "Топлофикация-София" за подобрения и модернизация на системите, малки модулни реактори (ММР) и други.

И в същото време печените бизнесмени харвардци не правят нещо, което е елементарно за каквато и да е сделка - да проучат контрагетните си.

И досега в Министерство на енергетиката няма документ, от който да личи по какви критерии е избрана компанията Gemcorp Holdings Limited; предоставяна ли е информация за наличие на квалифицирани експерти за изпълнение на предмета на меморандума и съответното приложение; направена ли е проверка за надеждност; как е определен обхвата на меморандума, има ли предварителни анализи за необходимостта на неговото подписване. Защо?

И още един скандален факт. Меморандумът е подписан само на английски език от името на "Република България, представлявана от министъра на енергетиката".  Това може да стане само, ако този министър има мандат от Министерския съвет.

Към този момент не е известен документ, от който да личи, че министър Александър Николов е упълномощен. Не е известно да има решение на правителството, дори в секретната секция на МС няма информация за проведено заседание, даже и на подпис, което да е взело решение за сключването на меморандума.

Такова решение не е минавало за съгласуване през министерствата и съответните ведомства, които трябва да направят предварителното проучване. С такова решение не са запознати нито в "Правна дирекция" на МС, нито в "Правна дирекция" на Министерството на икономиката, нито на Министерство на енергетиката. Защо?

В българското законодателство има ограничителни условия за инвеститори с офшорна регистрация и капитал да участват в публични процедури в България. Компанията Gemcorp Holdings Limited е част от голяма група компании Gemcorp, която е свързана с руски капитали и олигарси, а самата Gemcorp Holdings Limited е офшорна фирма с неясен собственик, регистрирана в Джърси.

Веригата от офшорки води до Каймановите острови, където регистрираната офшорка няма дори управител. И двете офшорни зони са извън юрисдикцията на ЕС. При подписване на меморандума не е направена проверка на нито една от компаниите на Gemcorp".  Защо?

Според Закона за насърчаване на  инвестициите всеки инвеститор, който прояви желание да направи инвестиция в България, задължително е подложен на проучване от Агенцията за инвестиции за сигурността, прозрачността, произхода на съответните инвестиции. И това става чрез ДАНС, Финансовото разузнаване, БНБ, търговско-икономическите съветници към съответните български посолства.

В случая с Джемкорп това не е направено. Защо?

Става дума за инвестиция от 1,5 млрд долара, която се появява от нищото - първо на един хвърчащ лист, както го показа депутатката Десислава Трифонова, и след това е подписана директно от министър, с което той задължава цялата държава.

И това става под погледа на министър-председателя Кирил Петков в Гранитната зала на Министерскишя съвет.


До този момент нито един експерт с опит в енергетиката не защити този меморандум, напротив „Промяната“ отнесе много критики заради лекотата, с която са решили да поверят ключови енергийни предприятия на една офшорна компания.

"Този меморандум беше грубо нарушаване на законовите рамки, по които се сключват подобни споразумения", заяви Румен Овчаров възмутен.

Защо въобще е бил подписан такъв меморандум?

Нима държавата няма компетенции да управлява енергетиката или пък кабинетът Петков е страдал от дефицит от кадри в тази сфера? Би било твърде неприятно, ако борците срещу преяждането с власт се окажат проводници на корупционни практики?

Дори този меморандум да е само невинна глупост или недоглеждане, самият факт, че се допуска фирма с неясен произход да се разпорежда със структуроопределящи процеси и предприятия в енергетиката, е скандален. И това се случва с драстични нарушения на българското законодателство.

Кой би помислил, че възпитаници на Харвард могат да вземат такова неразумно решение? Само че най-доброто образование няма да имунизира човек срещу корупция от власт, както казва американският писател Ерик Хофър.

Както обеща ГЕРБ-СДС подаде сигнали до ДАНС и до МВР

Предварителният доклад на ДАНС, с който Кирил Петков е бил уведомен, показва, че този меморандум застрашава националната сигурност.

От компетентността на органите и на прокуратурата сега е да изясни кой доведе Джемкорт в България и срещу какво? Кой е бил инициаторът за този сделка и кой е подготвил текста на меморандума? Кой е взел решението меморандумът да бъде подготвен единствено и само на английски език. Кой се съгласил изпълнението на меморандума да бъде обвързано с арбитраж в Париж?

И изобщо след като има констатации, че меморандумът е "заплаха за националната сигурност" кой е ще понесе отговорността за това национално предателство?  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук