Ситуацията у нас е шарена. Уважавам мирно протестиращите, които искат по-добра България. Но има олигарси и политици, които искат предсрочни избори и хаос. Това заяви  президентът на България в периода 2012-2017г. Росен Плевнелиев. 

"Има политици с високо вдигнат юмрук, които мотивират протестите. Президентът се е заклел в Конституцията и като неин пазител. Но днес той не спазва Конституцията. Държавният глава, според мен, е очевидно, че върви към битка за властта.

До президента има много популисти - Корнелия Нинова, Мая Манолова и Слави Трифонов. Те искат да "яхнат тренда" на полулизма във властта", каза още бившият президент.  

"Радев може да смъкне доверието от главния прокурор и управляващите", припомни Плевнелиев. 

"През 2013 година хората протестираха срещу правителството на задкулисието, това на Орешарски. Всички зам.-министри бяха назначени от президента Радев като зам.- министри в правителството през 2017 г. Когато се каже "не на задкулисието" и "мутри вън", то трябва да имаме предвид, че и той е сред задкулисието", разкри бившият президент.

"Едва ли Радев е човекът, който може да говори за нещо друго, освен за двойни стандарти", категоричен бе той.  

"Когато е трудно и тежко, длъжността на президента е много важна", коментира Росен Плевнелиев. 

"Смениха се множество правителства, но се направи така, че Българи да върви нагоре", разкри бившият президент. 
"Да се протестира е ок, но трябват и верни решения", обърна се Росен Плевнелиев към Радев. 

"Управляващите трябва да разчистят депутати и листи за следващите избори. Но и Христо Иванов трябва да се отърси от зависимостта от Иван Костов. Иван Костов даде цялата икономическа власт на олигарсите", каза Плевнелиев.

Сегашният главен прокурор е избиран по правилата и реформите на Христо Иванов, разкри бившият държавен глава. 

Акцията в "Росенец", с двама души и една надуваема лодка, с участието на охранители от НСО, под управлението на Радев, беше план, който постигна своята цел. Има план - един ден има кюлчета със злато, уж от спалнята на премиера, а после двама души на акция с камера, каза Росен Плевнелиев. 

Следващият парламент ще е шарен - ще се даде шанс на антиевропейците Радев, Трифонов, Мая Манолова, завърши бившият президент.