"Партия на Радев ще е удар за протестните формации, но ще засили ГЕРБ като единствена легитимна опозиция", това заяви политологът Цветанка Андреева. Според нея Манолова, Дончева и компания вече са спазарили с Радев кабинет през третия мандат.

Ето какво още пише Цветанка Андреева в личния си фейсбук профил за политическите сметки и игри у нас:


"Все по-интензивно се говори, че Радев е готов да организира своя партия. Не е учудващо, защото това беше част от плана му за разширяване на властовото му и институционално влияние. Просто изчакваше стратегически удобния момент, в който кризата в държавата ще е толкова дълбока, че да изглежда като без изход.

Изчакваше момента, в който протестните партии ще са вече политически безпомощни да родят алтернатива. Моментът, в който ще са безсилни и несъстоятелни в парламента, неспособни да излъчат смислено и силно правителство. Моментът на Радев, в който единствената безпроблемно функционираща институция по изчегъртването е служебното правителство, а всички други до вчера обслужвали го ще са провалени като ходове.

Моментът е настъпил. Провалът на протестните партии в парламента е факт. Проектът „президентска партия“ може да започне.

Проблемът е, че са нужни малко време за учредяване и комфорт за самостоятелни президентски избори. Пролетта на 2022 г. Радев ще е с утвърдена партия, като преди това ще е минал през президентските избори като кандидат и представител на всички протестни партии /подкрепили го на първи или втори тур/.

Още повече няма да е обрал негативите на тежката зима и ковид вълната. Недоволството ще е за сметка на договореното правителство. 

Така Радев ще изсмуче гласовете първо на тези, които го рекламираха най-много, като свое знаме. Ще парализира политически "Демократична България" (ДБ) и "Има такъв народ" (ИТН), като им изземе посланията, заряда и политическите шансове.

Разбира се, конкурентна партия на Радев ще е тежък удар и за БСП, но тя е преживявала подобни ситуации.

Мая, Дончева и компания вероятно влизат в плановете на Радев и директно ще изградят логистиката на новия проект. Дончева неслучайно иска правителство до пролетта, когато партията на спечелилият втори мандат Радев ще е готова за парламентарни избори и реално ще е унищожила довчерашните си подчинени формации. От "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБНИ) вече открито се говори за договорено правителство през третия мандат, което ще е с хоризонт до пролетта, без да разясняват защо визират този срок. Дончева дори подмина с лека ръка обвинението в предателство от ИТН и публично ги склонява да подкрепят краткосрочно спазарено правителство. 

Вероятността Слави Трифонов да се е усетил, че проектът му ще бъде изместен и смазан от Радевата партия е голяма. В интерес на ИТН и ДБ е да отидат на бързи избори, на които да се надяват, че ще се запазят. В противен случай им остава да се молят Радев да благоволи да ги включи в коалиция. И при този вариант те ще бъдат вече употребени в дългосрочната стратегия на президента. Той вече си има други публични любимци – служебни министри.

Трудно ще им е да се обърнат във врагове на Радев, защото той вече ще има силна и легитимна опозиция в лицето на ГЕРБ.

Целта на Радев беше това - да обезличи и обезцени политическите формации и да конституира с нов заряд своя президентска партия.

Дали планът му ще се осъществи докрай зависи от наивността на съучастниците му!".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!