Със сделката за изтребителите F-16 България се отдалечи от НАТО. Това каза политологът д-р Калоян Методиев, предава "Фокус".

По думите му до няколко години бойните самолети в света ще са от ново поколение и ще са безпилотни.

„Може да се окаже, че ние си купуваме второ „Белене“ с техника, която тепърва ще бъде произведена, но вече ще е излязла от световното производство и световните тенденции. От друга страна, това допълнително ни отслабва икономически.

Силата на НАТО е най-вече това, че страните, които сформират Алианса, са силни икономически, а не толкова военно. Като го сложим в един по-широк контекст, това ни отдалечава и от европейската перспектива на България, защото пренебрегнахме европейските по най-груб начин производители в тази връзка.

И според мен поставяме на карта възможността да сме част от общата европейска армия, която рано или късно ще се изгражда. И ние трябваше да сме част от нея“, обясни политологът.

Калоян Методиев коментира, че сделката е закъсняла, защото много години се говори за нея, но и прекалено набързо е направена.

Стореното от ГЕРБ, ВМРО и ДПС със сделката е грехота, каза още той, като уточни, че страната ни няма нужда от тези самолети, а отношението на американците към управляващите няма да стане по-благосклонно.