Съжалявам, че той вече на този свят, можеше да направи още наистина много полезни неща. Това заяви в ефира на Нова телевизия журналистът Николай Кръстев относно убийството на политика Оливер Иванович вчера. Двамата са се познавали лично.
"Беше критик на политиката на Милошевич. Той водеше умерена политика, предлагаше диалог и компромис в политиката на Белград спрямо Косово. Моята теза е вероятно, че радикалните сърби го третират като предател", каза той.

Косовският премиер съзря чужда роля зад убийството на Оливер Иванович 

Има кръгове, които не искат да се върви към крайно стабилизиране на Западните Балкани. Косово е една рана все още. След 13 месеца на отлагане преговорите вчера стартираха с фалстарт. Смятам, че няма да бъдат подновени тези разговори между Белград  и Прищина. Радикално настроените сърби имат интерес от това.

"Преди време бяха запалили дома му, вкараха сигнал, че той е потенциален обект на нападение. Само преди няколко месеца се опитаха да нападнат дома му. Според мен службите за сигурност можеха да внимават повече", каза журналистът.

Воислав Шешел посочи кой е замесен в убийството на сръбския лидер в Косово 

"Бившите югославски структури за сигурност сигурно имат пръст в цялата тази работа. Не може от кола, движеща се със заглушител, да изстреля 5 куршума към този човек и никой да не забележи нищо, а после колата да бъде запалена. Това си е точно по криминален сценарии", каза Кръстев, добавяйки, че това ще спъне Сърбия по пътя към ЕС.

Убийството не е само политическо, но показва колко голяма е нестабилността в северната част на Косово. Там има криминална престъпност и няколко сръбски клана, които държат в заплаха целият този регион. Само за последните две години, в тази сръбска част на Косово има над 27 запалвания на коли и над 30 убийства", каза Кръстев.