Не можем да говорим за пряко учредяване на президентска партия, най-малкото защото конституционната роля на президента е друга. Президентът Радев явно ще се бори за втори мандат. Всяко учредяване на негова партия означава, че той отлага плановете си за втори президентски мандат.

На този етап няма условия за открито президентска партия. Може би това е свързано и с процесите в БСП", каза пред БНР проф. Тодор Галунов, преподавател във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Новите политически формации искат да има избори веднага, но готови ли са те за избори, ако има избори през декември, реторично попита проф. Галунов: "Партията на Цветан Цветанов е току-що учредена, тя няма как да се измери електорално".

"Тези, които най-много искат избори в момента, са най-неподготвени", подчерта още преподавателят.

Протестите не са достатъчно силни да съборят кабинета, но и не са достатъчно слаби до степен, че кабинетът да не се съобразява с тях, коментира проф. Тодор Галунов.

"Има едно равновесие на силите, което близо три месеца ни поставя в тази ситуация, при която този баланс ще продължи и до голяма степен, ако няма развръзка в близко време, ще си поставим следния въпрос - до изборите остава много малко време, така че или развръзката трябва да настъпи в близко време, или кабинетът да си изкара мандата".