Още не сме видели пълната конструкция на правителството, за край на политическата криза е рано да се говори, но със сигурност са направени първи стъпки към постигане на някакво разрешение.

„Желанието на ГЕРБ беше да има споделена отговорност за действията на това правителство, но до този момент фактически основната се носи от „Продължаваме промяната“, съвсем от отчасти ДБ и разбира се - ГЕРБ в лицето на Мария Габриел.

Това коментира пред БНР проф. Румяна Коларова, политолог и университетски преподавател.

Тя уточни, че все още не са ясни назначенията във втория ешелон на властта – зам.-министрите и областните управители, както и в третия – ръководители на агенции и високопоставени държавни служители.

Всеки министър-председател има няколко властови ресурса, припомни политологът:

  • Контрола върху парламентарното мнозинство; Бъдещето на този кабинет зависи от степента, в която тези Денков и Габриел ще се сработят и от това доколко двамата имат влияние и контрол - във всеки в своята парламентарна група.
  • Премиерът като ръководител на правителството представлява държавата; Най-важното тук е комуникацията с Европейския съюз и взаимодействието с европейските институции.
  • Позицията на премиера в своята партия. Тук този кабинет ще има дефицит в това отношение. И Денков, и Габриел нямат позицията на лидер в своята партия.
  • Администрацията, която те управляват и контролират. Колко души са в кабинета, как функционира той, колко държавни служители ще бъдат там е изключително важно.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук