Изводите от мощната победа на Путин трябва най-вече да си ги направят най-вече силите извън Русия, които преди 4 години решиха, че с въвеждането на санкциите срещу Русия ще свалят руския президент. Това заяви журналистът Петър Волгин в ефира на Bulgaria ON Air.
"Истинската причина на санкциите не бе Крим или Донбас, а желанието да се свали Путин. Още през 2014 г. обаче много умни хора на Запад казаха, че планът няма да проработи. Колкото повече удряш руснаците, те толкова повече се съпротивляват. Те са с много силен праг на издръжливост и една агресивна кампания само ще сплоти народа и ще го накара още повече да гласува", каза още той.

Проф. Михаил Константинов от своя страна заяви: "Ако говорим за намаляване на икономическите резултати, спорен е въпросът в дългосрочен план дали са вредни санкциите. По-скоро са полезни. Ресурсно ориентираната икономика не може да продължи вечно, ресурсите са крайни, трябва да оставим и на децата си. Трябва да се премине и към друг вид икономика. Русия се готви да стане самодостатъчна и може да го направи. Ако някой разчита, че ще разбуни руснаците, като им намали стандарта, няма да стане. Съжалявам, че нашите ръководители не го виждат".

Относно Навални Волгин каза: "Грешка бе, че хората в Кремъл не го допуснаха да участва в изборите. Той щеше да вземе не повече от 5%, а сега може да твърди, че, ако се бе явил, щеше да спечели изборите. В момента, ако ти си в Русия и си опозиционер, между теб и Запада няма никаква разлика. Дори и най-умните неща говориш, на теб ще гледат като предател. Западът със своята политика направи две неща - укрепи Путин и съсипа истинската опозиция в Русия".

Проф. Константинов предупреди обаче, че хората в Кремъл не бива да мислят, че всичко е завинаги. "Фокусът трябва да се обърне към упрекване на икономиката. Не съществува само западната - съществуват и други модели. В Япония например има избори. След Втората световна война американците казаха да се правят избори. Механизмите са различни - тя е малка, но много мощна
империя. Русия, Китай и САЩ също са империи, всичко друго са джуджета. Ако се обединят двете Кореи обаче, ще видите един тигър. А тези, които искат да обединят Корея, не знаят всъщност какво искат".

Запитан дали изборите са фалшиви, той отвърна: "Във всяка секция има камери и машинна обработка, сканиране. Поне на пръв поглед не изглежда да са такива. Проблемите поне формално в известна или максимална степен са решени".

По темата за кандидатурата на Ксения Собчак, Волгин заключи: "Още когато тя реши да се кандидатира, се появиха твърдения, че кандидатурата й идва от Кремъл и вероятно самата тя не го знае. Едни ти помагат, защото имат интерес към това. Виждате, че и тя не можа да вземе над 1,5%". 

"Наследник на Путин трябва да има и той вероятно вече се търси. Има хипотетична опция да се смени и конституцията, но зависи от политическата обстановка", каза проф. Константинов.