От "Има такъв народ" представиха втория си проектокабинет и заявиха, че няма да има повече промени в състава на евентуалния бъдещ Министерски съвет. Номинираният за премиер Пламен Николов пък вчера показваше дипломи пред журналистите.

"Поглеждайки приносите, които Пламен Николов си е приложил към дисертацията, се засмях. Понеже са 9-10 приноса. Айнщайн има два приноса в неговата дисертация. Не е много здравословно с такова самочувствие да влезеш в трудната работа, която предстои - страната ни е в криза, а засилване на кризата предстои", коментира журналистът проф. Петко Тодоров в "България он еър". 

"В правителството влизат хора, които не са влизали не само в министерски кабинети. Министърът на енергетиката не е виждал електроцентрала и реактор, как ще опознае системата?! Най-познатия човек е Гроздан Караджов, поне знае за какво става дума. Не може в Министерството на образованието да отиде госпожица, която май е вирусолог. Министърът на културата никога не се е занимавал с управленска работа", възмущава се проф. Тодоров.

По думите му в служебния кабинет поне са поставени министри, които познават системата.

"Ще има правителството сега, февруари-март очаквам да има предсрочни избори. С министър-председател, който досега е ръководил жена си и 9 души в една фирма... И карането на колело е умение, което трябва да се учи, камо ли управлението на системи. Ще има труден период не само за министрите, но и в България. До този момент ДПС не е казало позицията си, а може да реши проблема с правителството като не влезе в зала. БСП твърдо ще подкрепи, защото това е спасителен пояс за Нинова", обясни журналистът.

Според него ДПС ще поставя условия и ще извива ръце, за да запази позиции в изпълнителната власт. 

Проф. Тодоров допусна, че част от министрите в служебния кабинет може да създадат нова партия, която на следващи избори да получи решаващо място в управлението на страната. Много добро попадение има с някои министри, убеден е той. 

Влогърът Цвети Стратиева - Флора посочи пред Bulgaria ON AIR, че за широката общественост обявените имена за министри не са познати. 

"ИТН се поставиха в хипотеза, в която независимо от състава на проектокабинета, щяха да бъдат разкостени от обществото, поради маниера на комуникираме. Не използваха на 100% потенциала, който имаха като протестен вот.

Очакванията на обществото не бяха кой знае колко завишени към тях. Сега хората разкъсват от критики и двамата кандидати за министър-председател. Ако маниерът на комуникация с медиите и обществеността беше по-различен, хората щяха да са доста по-приемствени към нови лица", смята тя. 

Стратиева добави, че ДПС от 30 години насам е фактор, няма да е по-различно и в тази ситуация. А игри с кворума в парламента били напълно възможни. "Не съм убедена, че партиите са толкова наивни, за да разчитат, че такава стратегия би сработила за повече от 2-3 месеца. При толкова разностранни интереси и коалиции в самите коалиции, не би трябвало да заложат на нещо такова", коментира Флора.

Тя е на мнение, че е все по-вероятно да се върви към сценарий "нови избори". Струва ми се отбиване на номер цялото това представяне на министри, отбеляза още Стратиева.