Ще сбъркат партиите, които не си дадат точна сметка за обществената поръчка, която имаме – за освежаване на политиката, не за реванш, не за линч над Борисов, но в никакъв случай не и за още от старото. Това каза пред "Фокус" изпълнителният директор на „Галъп Интернешънъл“ Първан Симеонов.

Според него е наивно упованието за нови фигури, тъй като политиката понякога е опит, прагматизъм и изкуство на възможното.

„Тази обществена грешка в България, тази обществена наивност, присъща явно за всяко поколение, включително и за младите хора, които решиха изборите на 4 април, е хубаво да се разсейва понякога. Не съм забелязал хората в България да са станали много по-доволни от политиката при това постоянно идване на нови“, коментира политологът.

Реториката на партиите от протеста е предизборна, а не следизборна, обясни Първан Симеонов, но страната има нужда от управление.

„Това е реторика на партии, които се готвят за избори, а не да управляват, а страната има нужда от управление в момента. Най-важното в страната не е лустрация, премахването на талона, категорично дневният ред на страната не е свързан и с изборното законодателство.

Има подозрения, че партиите на протеста много държат да пуснат дистанционно гласуване, защото смятат, че това ще повиши техния резултат и тук имаме проблем, защото някак не беше хубаво да се сменя изборно законодателство в „12 без 5“, а сега ще направим точно това.

В момента като че ли новото мнозинство, което се сформира, продължава да се занимава повече с процедурни, отколкото със съдържателни проблеми. Важно е част по-скоро в България да се работи по икономиката, по компенсаторните мерки, по здравната криза, да има някаква форма на пълноценно управление“, подчерта Първан Симеонов.

По думите му трябва да се види от какво има нужда държавата и да се направи. Именно това е мярката между устрема и мъдростта, каза още Първан Симеонов.