Вие сте последната парламентарна група, но вашето присъствие на тези консултации е изключително важно във ваше лице една голяма част от българите на протеста намериха своето представителство в парламента. Това заяви в началото на консултациите си с „Изправи се! Мутри, вън!” президентът Румен Радев.

„Тъкмо затова вашият глас, мнение и експертиза са важни, защото страната е изправена пред редица предизвикателства. Те диктуват да намерим бързо решение за съставяне на легитимно правителство с ясни цели и приоритети и широка подкрепа.
Тези предизвикателства налагат отговорни решения.

Вие вляхте в НС нова енергия, дори страст. Това е добре, защото дебатът трябва да се води където му е мястото, в българския парламент. Надявам се тези неща да се трансформират във воля за политическа промяна”, посочи той.

„Разчитам много и на вашия опит. Търсим баланса между необходимите законодателни промени и времевия хоризонт, в който да бъде съставено едно ефективно, отговорно и работещо правителство, което да е изразителят на тези промени.

Нуждаем се от такова правителство, но аз съм длъжен като президент на тези консултации да изчерпим всички възможни хипотези”, добави държавният глава.

„Нашата парламентарна група е на гражданите. Изпратени сме, за да защитаваме техните интереси", каза от своя страна лидерът на „Изправи се.БГ" Мая Манолова. 

Нашите приоритети са в четири основни насоки – първият е свързан с умелото управление на пандемичната криза, с нов ваксинационен план и с поддържане на жизненоспособност на здравната система. Вторият – с незабавна икономическа подкрепа заради създалата се криза.

Третият е свързан с очакването на гражданите да има стабилно парламентарно общество, което да осъществи съдебна реформа, промяна в изборния правила. И на четвърто място – хората очакват сформиране на стабилен кабинет, който да застане зад обикновените граждани и в условията на криза да върне доверието в институциите.

Ние няма да подкрепим правителство, излъчено от Борисов и ГЕБР. Бихме подкрепили кабинет с участието на партиите на протеста – „Има такъв народ” и „Демократична България”. 

Имаме пълно разбирателство по отношение на необходимостта от извършването на дълбока съдебна реформа, промяна на изборните правила. Имаме обща воля за извършване на ревизия за управлението на Борисов”, заяви Мая Манолова.

По думите й, третият мандат е слабо вероятно да бъде насочен към тяхната парламентарна група, която има 14 депутати.

„Смятаме, че третият мандат също би бил възможност за осигуряване на взаимодействие на партиите на промяната. Ваша е отговорността на кого ще връчите третия мандат”, заяви тя.

„Бихме подкрепили кабинет на промяната, каквото е очакването на българския народ”, каза в заключение Манолова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ