"Изразихме мнението на ДПС. То е, че ние разчитаме вота на избирателите като желание за промяна и от тази гледна точка обявихме, че няма да подкрепим предложено правителство от ГЕРБ или БСП. 

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на излизане от президентството. 

Той е категоричен, че формацията ще подкрепи новите партии за създаване на кабинет само ако имат ясна програма за бъдещето на страната. 

"Моделът на правене на политика, на който сме свидетели от 11 години, а именно омраза, разделение, противопоставяне, арогантност и агресия, в момента продължава от една парламентарна група в НС", каза лидерът на ДПС. 

По думите му този модел трябва да бъде променен и точно това е показал и вотът на избирателите. 

"Трябва да възстановим нормалността в политиката, демокрацията в България и да дадем рестарт на държавността", смята Карадайъ.

"Досега от ДПС не сме водили разговори за съставяне на правителство с нито една партия", призна той. 

"Прекият участник в акциите на "Росенец" беше господин Борисов и негови хора. Това са негови координирани действия с "Да България" и не трябва да ни прехвърлят топката", заяви Карадайъ.

Борисов извънредно за летния преврат на "Росенец", мажоритарния вот на Слави и драмата с НОЩ! ВИДЕО

Още преди разговора с Румен Радев насаме, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ бе категоричен, че формацията му няма да подкрепи правителство на ГЕРБ или БСП, но е склонно да гласува "за" кабинет на някои от трите нови партии в парламента.

БЛИЦ припомня, че около 11:30 часа тази сутрин формацията на БСП влезе в президентството за консултации с държавния глава.

Пред Румен Радев лидерката на социалистите хвърля светлина при изпълнението на кои три условия партията й би подкрепила евентуално правителство на Слави Трифонов. 

Лидерката на БСП отсече, че ако от ИТН не искат подкрепа от социалистите, то няма да получат такава и призна дали Румен Радев й е обещал третия мандат. 

БЛИЦ припомня, че малко след 10 часа на "Дондуков" 2 пристигнаха депутатите Тошко Йорданов, Филип Станев и Виктория Василева за разговор с държавния глава. 

Въпреки че Радев им зададе конкретни въпроси дали имат намерение да предложат правителство, ако ГЕРБ-СДС не го направят, Йорданов отвърна, че партията ще върви по стъпките в Конституцията, с което не разбули мистерията около намеренията на Слави Трифонов. 

БЛИЦ припомня, че първи в понеделник при президента пристигнаха от партия ГЕРБРумен Радев коментира съставянето на ново правителство с Десислава Атанасова, Даниел Митев и Томислав Дочнев. 

След консултациите обаче вицепремиерът в оставка сюрпризира, че има шанс ГЕРБ все пак да не внесат идеята си за правителство за гласуване в парламента

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!