България ще ползва руски газ, договорен от Гърция с “Газпром”, но държавата ни ще плаща втечнен газ и вероятно ще има и комисионна за това, както е нормално да се случва - никой не прави безплатна услуга. Този най-вероятен сценарий за газовите доставки към България разви пред “Труд” енергийният експерт Таско Ерменков, член на НС на БСП.

Тезата му се потвърди неофициално и от депутати от управляващата коалиция. “Имам информация, че Гърция вече си е открила сметки в “Газпромбанк”, по начина, по който Газпром иска и ще продължава да получава газ по тръбата.

И следва, че Гърция има възможност да си увеличи заявките за газ от Газпром по договор, това увеличение на количеството може да остане в България на входната точка “Странджа”, за да бъде пренасочено към вътрешното потребление.

Но ние ще платим на Гърция съответното количество втечнен газ, което ще бъде на терминала за втечнен газ “Ревитуса” от двата танкера”, обясни Таско Ерменков.

Както е известно, за двата танкера с втечнен газ от САЩ обяви Кирил Петков след посещението си във Вашингтон. Правителството отказва да съобщи компанията-доставчик, както и информация по договорите.

“Танкерите от САЩ са продадени директно на “Булгаргаз” без никакви посредници”, заяви Кирил Петков след многобройни въпроси дали “МЕТ-енерджи”, фирмата, от която е новият шеф на “Булгаргаз”, няма да е посредник.

Таско Ерменков не се ангажира за бъдещите цени на газовите доставки у нас, тъй като не е виждал договорите, но допусна посредничество: “Американският втечнен газ си остава в Гърция на терминала, а гръцкият газ, който е руски газ за Гърция, остава в България и плащаме цената на онзи газ, който “МЕТ” най-вероятно са договорили с танкерите”.

От “МЕТ” са заявили дати за юни на “Ревитуса”, става ясно от годишния план за преработка на втечнен газ там.

“След тези количества от двата танкера продължаваме в търсене на спотови цени на газ или договорка с Гърция, че договорите за втечнен газ те ще си ги реализират в “Ревитуса”, а ние ще ги плащаме, като ползваме газа от “Газпром”, който минава по тръбата за тях, но цената при всички положения няма да е тази, която бихме могли да договорим с “Газпром” директно”, каза още Таско Ерменков.

По думите му, най-добрият вариант, който е единствен за гарантиране на надеждни и прогнозируеми цени и доставки на газ, е правителството да “постави икономическите интереси над политическите”.

“Това означава да си подновим договорите с “Газпром” за количествата газ, които имаме да получаваме, но и за формулата, по която се ценообразува този газ”, отбеляза енергийният експерт на БСП.

Опозицията

Не е ясно къде разтоварваме танкерите

Делян Добрев

Нямаме запазен капацитет на гръцкия терминал за втечнен газ, за да разтоварим двата танкера. Държавната компания “Булгаргаз” не е запазила капацитет на гръцкия терминал за втечнен газ в “Ревитуса” и не е ясно къде ще разтоварим двата танкера, договорени при визитата на премиера в САЩ. Това заяви пред “Труд” бившият енергиен министър Делян Добрев (ГЕРБ).

Има два терминала за втечнен газ в Турция, но ние и там нямаме капацитет, нито споразумения с тях газ да минава оттам, припомни Делян Добрев.

Той допълни, че годишно България консумира около 3 млрд. куб. м. природен газ. “Двата договорени танкера са от най-малките по 200 млн. кубика, което в летния сезон би стигнало само за два месеца”, посочи Делян Добрев. Той припомни, че от ГЕРБ-СДС от февруари настояват да се запази капацитет в “Ревитуса”, какъвто вече няма.

По този повод гръцкото издание Катимарини съобщи, че до юли трябва да бъде добавен още един плаващ резервоар за съхранение в Ревитуса, който ще увеличи капацитета на терминала със 150 хиляди кубични метра втечнен природен газ.