Министърът на енергетиката Александър Николов очаква увеличение на отоплението с няколко десетки процента. Това съобщи самият той пред журналисти преди да бъде изслушан в енергийната комисия към парламента.

Топлофикационните дружества са с различен модел на работа. Съответно ще има различен ефект върху крайната цена. Когато природният газ е повишен няколко пъти, повишение от няколко десетки процента не е нещо неочаквано. Това коментира пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов.

„Дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите – със сигурност. Със сигурност това ще бъде коментирано на ниво Министерски съвет и на ниво вицепремиери и премиер. За радост, текущият отоплителен сезон мина. Когато, живот и здраве, стигнем до следващия отоплителен сезон, съобразно каква е функцията на цените и какви са разходите, ще търсим варианти за компенсации“, увери той.  

Николов коментира още, че „Булгаргаз“ ежедневно пуска заявките си към „Газпром“. „Това, че те не се изпълняват, е функция на другата страна“, посочи той, като уточни, че България е плащала в сметката, която е по договор.

До този момент доставчиците на ток и парно са внесли своите предложения за увеличение на цените в КЕВР.

Предстои регулаторът да реши до края на юни какви да бъдат цените.

Вчера заседанието на парламентарната комисия по енергетика премина под знака на напрежението.

От ГЕРБ поискаха Комисията за енергийно и водно регулиране да обяви какви цени на тока са поискали електроразпределителните дружества от 1 юли.

Според информация на депутатите от опозицията те са за над двойно увеличение. Според КЕВР обаче все още тече формална проверка на заявленията на дружествата и такава информация не може да бъде предоставена в момента.  

По повод газовата връзка България-Гърция, Николов коментира: „От гледна точка на физическо изпълнение на трасето, няма забавяне.

От гледна точка на следващи тестове, регулация, се работи активно и с ЕК, и доколкото е възможно – с регулаторните органи от двете държави, за това трасето да бъде въведено в експлоатация възможно най-бързо“.