Михаил Генадиевич, турският телевизионен канал “Хабер” съобщи, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на телефонни разговори с Владимир Путин е обявил възможността за използване на руската рубла в търговията. Доколко е изгодно това за Русия?

Това пише в свой анализ известният руски икономист Михаил Делягин.Вижте останалата част от коментара му:

В момента икономическото състояние е много тежко и несигурно. Цените скочиха безумно, защото държавата по никакъв начин не ограничава произвола на монополите, не се бори срещу изкуствено създаденото вълнение.

Първо, всеки производител смята, че не е необходимо да продава продукта днес, ако е възможно да се продава по-скъпо утре, като държи продукта във всяка точка. Второ, договорите се нарушават. Трето, тъй като има много несигурност, повечето от бизнеса мислят в долари, те повишават цените според обменния курс. Дори и да нямат нищо общо с вноса, те пак мислят във валута.

Що се отнася до търговията в рубли с Турция, обсъждането на възможността не означава започване на търговия. Но по принцип тази идея се изразява отдавна, доколкото помня от 1988 г. насам. Това е добра идея.

В Турция, когато се развиваше туризмът, на някои места можеше да се плаща с рубла, при лош курс, но все пак имаше такава възможност. Сега може да ни е от полза, предвид падането на лирата, рублите може да са по-приемлив вариант за турците. Но преговорите с турците са много сложни, винаги е трудно да се преговаря с тях.

Кои са първите, които са засегнати от санкциите, наложени срещу Русия?

Тези санкции удрят производството – това е най-важното. Дивите либерални реформатори през последните 15 години на практика унищожиха системата за производство на компоненти в Русия. В резултат на това сме критично зависими от Запада за най-простите неща, детайли, устройства.

И сега е много бавно и много трудно да се преориентираме към Китай. Затова сега нашето производство спря, не защото няма пари, а защото са необходими консумативи. Не е много ясно как да се сдобием с тях, още повече при пълна каша във финансовата система.

Мнозина в Русия и на Запад забравят, че санкциите рикошират и удрят тези, които ги налагат. Как това вече засегна Европа и САЩ?

За съжаление, ние не удряме целенасочено Запада. А западната съвременна демокрация е такава, че на тях абсолютно не им пука какво се случва с народа, точно като украинските елити. Пролетта и лятото в Европа ще бъдат студени, есента - гладна. Силно се надявам, че няма да ги снабдяваме със зърно или минерални торове. Но не трябва да се мисли, ще се спрат без наши допълнителни мерки.

Докато не бъде спряно изпомпването на газ за Европа по всички тръбопроводи, с изключение на “Северен поток-2”, те ще приемат и по 4000 на кубичен метър газ.

Ще мърморят, ще страдат, но ще ядат. В Германия цената на дизеловото гориво вече се е удвоила, защото германците го купуват за отопление, а на цена вече е по-скъпо от бензина. Но още не сме започнали да отговаряме. И без допълнителни мерки и въздействие това може да не е достатъчно от наша страна.

Има информация, че режимът на затвореното небе за Русия вече довежда европейските авиокомпании до фалит.

Трябва да се има предвид, че фалитът на Запад и в Русия са различни неща. Процедурата по несъстоятелност на Запад е насочена към запазване на работни места, а не върху физическото унищожаване на предприятията, както правим ние. Да, кредиторите губят пари, но Европейската централна банка все пак ще печата, а хората ще летят икономична класа.

При сегашния стандарт на живот европейците скоро няма къде да летят и няма какво да купуват. Но това не са загубите, които са критични, които ще ги принудят да се обърнат и да се откажат от идеята да ни унищожат.

А какви мерки от наша страна могат да бъдат критични? Как трябва да реагираме?

Трябва да вземем специални мерки, търговски, финансови, технологични. Предложих просто да не се плащат дълговете към страните-агресори. Президентът на Русия подписа указ, че е възможно да се изплащат задължения в рубли по специална сметка.

Например, предприятие или кредитополучател се е изплатил и ако кредиторът се нуждае от пари, нека се обърне към Централната банка на Руската федерация. Андрей Турчак, секретар на Генералния съвет на партия "Единна Русия", изложи идеята, че ако една компания започне да напуска Русия, тогава имуществото на тази компания може да бъде национализирано. Вероятно означава откуп, но мисля, че би било вулгарно и неморално.

Просто трябва да конфискуваме. Заплашени сме сме също от прекратяване на доставките на полупроводници. Но все пак се наблюдават някои след на разум сред нашите.

В отговор трябва да спрем доставката на сапфирени субстрати (това са плочи от изкуствен камък, използвани в микроелектрониката за изграждане на слоеве от различни материали, като силиций), без които тези полупроводници са невъзможни.

Трябва да спрем доставките на паладий, без който също е невъзможно да се правят полупроводници. Вече спря доставката на неон, който също е необходим за полупроводниците. И ние трябва да доставяме само това, от което се нуждаем ние и Китай. И нека всички останали рециклират стари полупроводници. Сапфирните субстрати са критична стока, с която можем да държим всички за гърлото.