Според наблюдателите на South China Morning Post конституционната реформа, предложена от Владимир Путин, е опит за „извършване на контролирано предаване на властта, а изобщо не да се задържа тази власт“. Авторите на статията наблюдават “отчетлив китайски привкус” в мотивите на Путин: навремето китайският лидер Дън Сяопин също напусна властта по този начин. това пише pogled.info.


Дън Сяопин

В Русия има „популярна шега“, че „родители, държава и президент не се избират“, пишат коментаторите Емилиан Кавалски и Никълъс Рос Смит в статия за South China Morning Post. Ежегодното обръщение на президента Путин този месец, когато той обяви подготовката на голяма конституционна реформа, “потвърждава истинността на тази шега”, подчертава статията.


Владимир Путин

Тази реформа изглежда за мнозина наблюдатели „слабо прикрит опит за поддържане на властта“ дори след 2024 г., когато мандатът на действащия президент трябва да приключи.

Авторите обясняват: „Като се има предвид, че Путин вече въведе промени в Конституцията, които му позволиха да се върне за трети мандат през 2012 г., какъвто преди беше забранен от основния закон, днес малко хора приемат думата му, което е съвсем естествено - въпреки че предложените от него реформи са положителни, поне на хартия “.

Предложените от Путин изменения за конституция са насочени към засилване на ролята на парламента и на премиера, както и разширяване на правомощията на Държавния съвет, който той създаде през 2000 г., в самото начало на неговото управление , пишат авторите на SCMP.

Държавният съвет е консултативен орган на президента и се занимава с най-важните дела на държавата. Една от най-популярните версии гласи, че неочакваните конституционни реформи са опит да се поставят основите за прехвърлянето на Путин от президентството на премиерския пост през 2024 г. - но според друга също толкова популярна теория тези промени целят да му помогнат да се укрепи на поста ръководител на Държавния съвет, за да „управлява страната зад завесите“, подчертава статията.

Като цяло повечето наблюдатели разглеждат тези реформи като "продължение на дългосрочния проект на Путин за укрепване на собствените позиции и собствените на Русия”, казват наблюдателите. Но ако погледнете по-отблизо и анализирате това, което се отнася до Държавния съвет, можете да намерите напълно различни мотиви, „с подчертан китайски привкус“.

Авторите вярват, че „конституционната реформа всъщност може да бъде началото на формирането от Путин на концепция за контролирано предаване на властта, а не за начин властта да се задържи. С други думи става дума за запазване на наследството на Путин, което ще му даде достатъчно политически лостове за влияние, за да въздейства върху хода на руската политика”.

Заемайки поста ръководител на Държавния съвет, Путин всъщност ще стане върховен владетел на Русия и един вид „баща на нацията“, който не се занимава с ежедневното управление на страната, но твърдо чертае политическия си курс, обясняват авторите на статията.

Нещо повече, за китайските наблюдатели това предположение не изглежда нещо странно и необичайно, като се има предвид, че Дън Сяопин е действал по подобен начин навремето.

Статията напомня, че от 1992 г. той не заема поста ръководител на страната и официално не е управлява Китай, а назначеният от него за наследник Дзян Дзямин неизменно провежда линията му.

Според авторите, за Путин този вариант също е „съвсем приемлив“, тъй като той отлично разбира, че историята „далеч не винаги е любезна към лидерите, които управляват с твърда ръка“. Следователно примерът с Дън Сяопин може да се превърне в "много атрактивен план за пенсиониране" за руския лидер, подчертава статията. Освен това Путин в този случай няма да бъде първият лидер в постсъветското пространство, избрал „план с китайски характеристики“. Наблюдателите припомнят как “миналата година президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев последва примера на Дън, като се оттегли от активната политика. Путин вероятно е бил вдъхновен от относителната лекота, с която Назарбаев прехвърли властта”.

Интересен въпрос е кой би могъл да стане “Дзян Дзямин за Путин”, ако се използва такъв сценарий, отбелязват авторите. Според тях кандидатурата на бившия премиер Дмитрий Медведев, който някога дори е бил президент, не изглежда подходяща, тъй като той е обвинен за онези „многобройни непопулярни решения“ на руското правителство, приети през последните години. А новият премиер Михаил Мишустин е малко известен и няма значителен политически капитал, така че назначаването му е по-скоро „временна мярка“, докато Путин не намери постоянна замяна, се казва в статията.

Други кандидати, които някои наблюдатели прогнозираха като „наследници на Путин“, са руският министър на отбраната Сергей Шойгу, министърът на външните работи Сергей Лавров и дори кметът на Москва Сергей Собянин. Но тъй като през последните две десетилетия Путин "неизменно доминира в политиката на Русия", в момента на скамейката има "ясен дефицит на харизматични лидери", подчертава статията.

„Може би това обяснява възхищението на обикновените руснаци от новия украински президент Владимир Зеленски. Той позволява да видят какъв може да бъде един млад, енергичен и харизматичен лидер на Русия”, пишат авторите на статията.

Във всеки случай следващите четири години ще бъдат "много интересни", тъй като плановете на Путин за Русия вероятно ще започнат да придобиват някаква "конкретна форма", прогнозират авторите.

„Но без значение какво се случва и дали Русия следва китайския пример, никой не може да оспори мъдростта на руския хумор. Трудно е да си представим, че руските граждани ще могат да изберат своя президент в близко бъдеще ", обобщават Емилиян Кавалски и Никълъс Рос Смит в статията си за South China Morning Post.