Руският президент Владимир Путин бил недоволен от работата на правителството на Дмитрий Медведев поради бавния напредък в изпълнението на национални проекти, пише списание Forbes.

Според един от коментаторите на изданието, близък до кабинета, в края на миналата година Путин и Медведев са обсъждали тази тема, а президентът е получил информация, че проектите не помагат за постигането на националните цели. „Това предизвика изключително емоционалната реакция на Путин“, описва причината списанието.

Позовавайки се също на неназован федерален служител, се съобщава, че Путин лично е взел решение за оставката на правителството на Медведев. Отбелязва се, че членовете на кабинета не са очаквали подобно развитие.

На 15 януари Медведев на правителствено заседание, на което присъства Путин, обяви оставката на кабинета си. Президентът благодари на служителите за тяхната работа, като изрази намерението си да назначи напусналия премиер за свой заместник в руския съвет за сигурност.

Не се съобщава съдбата на останалите членове на кабинета. Малко преди това държавният глава направи послание до Федералното събрание, като обяви планове за изменение на Конституцията, нови мерки за социална и демографска подкрепа.

Очаква се поста министър-председател да заеме ръководителят на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин. Кандидатурата му ще бъде разгледана от Държавната дума на 16 януари.

Правителството е пряко отговорно за изпълнението на националните проекти до 2024 г. След новогодишните празници Камарата на сметките разкритикува тяхното изпълнение.

Превод: БЛИЦ