„В Близкия изток Европа не е стратегически важен играч” - констатира френското онлайн-издание Slate.fr в публикацията на Алфонс Лавер „L'Europe, spectatrice impuissante des tensions au Moyen-Orient”.
 

Макар с мнението на европейците да се съобразяват, те все едно играят „във втора дивизия”. И по-добре за това е осведомен израелският премиер Бенямин Нетаняху, който по време на приключилото тази седмица „европейско турне” се опита да примами на своя страна Лондон, Париж и Берлин.
 
Основен повод за разногласията между Израел и лидерите на европейските страни е иранската ядрена сделка, против която са САЩ и Израел, докато Меркел, Макрон и Мей искат споразумението да се запази, макар и в изменена форма.
 
Визитата обаче не помогна на Нетаняху да разубеди тримата европейски лидери. Въпросът за ядреното споразумение с Иран за Израел има първостепенна важност, тъй като израелтяните считат Техеран за „главна стратегическа заплаха” за съществуването на еврейската държава. Докато Тръмп, в пълно съгласие с Нетаняху, иска да „задуши” иранския режим с икономически санкции, европейските компании се оказаха пред не лек избор, тъй като правенето на бизнес в Иран ще означава невъзможност да се работи на американския пазар.
 
Не желаейки да остане единствено със САЩ по иранския въпрос, докато „останалата част от световната общност, започвайки от Русия и Китай, иска да запази Виенското споразумение на всяка цена”, Нетаняху по време на визитата си в Европа не се умори да обяснява: „Бъдете реалисти, икономиката в края на краищата ще убие Виенската сделка”. В отговор Меркел, Мей и Макрон го обвиниха в провеждане на политиката „колкото по-зле, толкова по-добре” и в безотговорност, а също така обръщаха внимание на повишеното напрежение в Близкия изток.
 
„Какви обаче лостове за влияние имат европейските страни, за да бъдат чути в обхванатия от хаос Близък изток, където се съобразяват само с онези, които могат да насадят своята дипломация със сила, а именно със САЩ и Русия?” – задава реторичен въпрос авторът на статията Алфонс Лавер.
 
Същото се отнася и за палестино-израелския конфликт. В Берлин, Париж и Лондон Ненатяху чуваше все едни критични бележки: неговото правителство води политика за колонизация на западния бряг на Йордан и Източен Йерусалим, като по този начин подкопава перспективата за създаване на палестинска държава.
 
Европа наблюдава развитието на ситуацията, но „прие решение да бъде безсилна”, отказвайки да признае, че нейните двустранни отношения с Израел или Палестинската автономия са способни да повлияят на палестинско-израелския конфликт, счита авторът на статията. „Ако те се лишат от лостове за натиск, те се лишават от всякакво влияние” - обобщава журналистът.
 
Превод и редакция: БЛИЦ