Атентаторът е част от една мрежа. Намерени са гранати, стрелял е с калашник. Това заяви експертът по борба с тероризма проф. Боян Чуков в ефира на bTV по повод терористичната атака в Страсбург от тази нощ.

Припомняме, че при нападението на коледен базар в центъра на града бяха убити най-малко 4 души, а други 12 тежко ранени.

„Едно такова събитие, за да бъде анализирано по-сериозно, трябва да се има предвид мястото, времето и последствията.

Първо, убиецът той не е толкова сам. Саморадикализация и терорист единица няма. Някой ги подготвя, някой им дава оръжие. Той е бил с Калашников, в дома му са намерени много ръчни гранати, той е част от една мрежа. Тази мрежа, в която участва, има свой клон в Германия. През 2012 година той е осъден, лежал е в затвора.

Защо е нападнал хора на коледен пазар?

Мястото и моментът за атентата са избрани перфектно и неслучайно. През този пазар минават 2 милиона души, а и знаете за проблемите във Франция с „жълтите жилетки”. Този атентат днес измести „жълтите жилетки” на първите страници в пресата, но в никакъв случай не казвам, че правителството е организирало атентата, за да се справи с „жълтите жилетки”.

Нека се върнем малко по-назад. В понеделник Макрон извика Саркози, за да му даде съвети как да се бори с „жълтите жилетки”. Ако гледате поведението на Макрон, то е същото, което имаше Саркози, когато като министър на вътрешните работи усмири бунтовете в страната, вдигна си рейтинга и стана президент.

„Вниманието в цяла Франция е насочено към атентата. Бунтът на жилетките е заместен с този терористичен акт. Аз не казвам, че някой от правителството е замесен“, каза още Боян Чуков.

Във Франция се въвежда най-високата степен на готовност срещу терористични актове, това е полувоенно положение. Включват се армията, въоръжените сили, забранени са мероприятия на „жълтите жилетки” днес. В цялата страна фокусът е е насрочен към атентата. Сега Макрон има възможност да излезе като спасител и обединител на нацията.”

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!